c S
Evropski parlament na plenarnem zasedanju o proračunu, ameriških carinah in prihodnosti EU 28.05.2018 10:23 Strasbourg, 28. maja (STA) - Poslanci Evropskega parlamenta danes v Strasbourgu začenjajo plenarno zasedanje, na katerem bodo med drugim razpravljali o večletnem evropskem proračunu po letu 2020, ameriških carinah na aluminij in jeklo ter napotenih delavcih. Poslance bo v sredo nagovoril luksemburški premier Xavier Bettel, ki bo govoril o prihodnosti Evropske unije.

Bettel bo že šesti evropski voditelj, ki bo o tem govoril v parlamentu.

Parlament bo v sredo razpravljal o večletnem proračunu unije med letoma 2021 in 2027. Glasovali bodo tudi o resoluciji s stališči parlamenta o proračunu. Kot so zapisali na spletni strani parlamenta, je pričakovati, da bodo poslanci nasprotovali znižanju izdatkov za skupno kmetijsko politiko in kohezijo.

Evropska komisija je namreč predlagala, da se v odziv na nove razmere v uniji s 27 članicami znižajo sredstva za ti dve področji, in sicer za vsako za pet odstotkov. Za naslednje sedemletno obdobje je sicer predlagala proračun, vreden 1,11 odstotka bruto nacionalnega prihodka (BND) EU. Izraženo v cenah iz 2018 to v obveznostih znese 1135 milijard evrov. Ta raven obveznosti ustreza 1105 milijardam evrov oziroma 1,08 odstotka BND.

V torek bodo evropski poslanci razpravljali o ameriških carinah na uvoz jekla in aluminija ter odgovoru EU za zaščito svoje industrije in delovnih mest. EU trenutno čaka na odločitev ZDA o uvedbi teh carin, ki jo je pričakovati 1. junija. Ameriški predsednik Donald Trump je marca EU začasno izvzel iz tega ukrepa, v začetku maja je izvzetje še enkrat podaljšal, a le za mesec dni.

Ta dan bo potekala tudi razprava o novih pravilih, ki zagotavljajo enako plačilo in enake delovne pogoje za delavce, napotene v druge države EU. V skladu s pravili, o katerih sta se Svet EU in parlament dogovorila marca, bo moral stroške za pot, prehrano in namestitev plačati delodajalec, in ne bodo smeli biti odšteti od plač delavcev. Pravila naj bi poslanci po pričakovanjih tudi potrdili, so zapisali na spletni strani parlamenta.

Eno temeljnih pravil doslej veljavne zakonodaje je, da morajo napoteni delavci prejeti vsaj minimalno plačo države, kamor so napoteni, kar lahko vodi v ogromne razlike med plačami napotenih in lokalnih delavcev ter v socialni dumping - nižje plače, cenejše storitve in izkrivljanje konkurence.

Kot so še navedli v parlamentu, bodo poslanci v sredo predstavili svoje prvo poročilo o delovanju schengenskega območja, v katerem obsojajo nadaljevanje začasne uvedbe nadzora na notranjih mejah in gradnjo fizičnih ovir, vključno s postavljanjem ograj.

Na zasedanju bodo govorili še o razmerah na palestinskem območju Gaze, kjer je sredi maja na protestih proti preselitvi ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem v spopadih z izraelskimi silami umrlo 62 Palestincev.

Parlament bosta nagovorila tudi kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos in predsednik Gvineje Alpha Conde. Zasedanje se bo končalo v četrtek.