c S
EU znova brez dogovora o izenačitvi davčne obravnave elektronske in tiskane knjige 25.05.2018 15:37 Bruselj, 25. maja (STA) - Finančni ministri EU danes v Bruslju znova niso uspeli doseči političnega dogovora o predlogu za izenačitev davčne obravnave elektronske in tiskane knjige in časopisa, ki naj bi nekaterim članicam EU omogočil uporabo zelo nizke, tudi nične stopnje DDV za e-knjige in spletne časopise.

Super znižanih stopenj DDV oziroma nižjih od pet odstotkov naj ne bi mogle uporabljati vse članice, ampak samo tiste, ki so takšne stopnje uporabljale na dan 1. januarja 2017 za tiskane publikacije.

Bolgarski finančni minister Vladislav Goranov je izid obžaloval in ostro kritiziral članici, ki sta dogovor preprečili. Ni ju imenoval, a ena od njiju naj bi bila Češka, ki je dogovor preprečila že v preteklih poskusih.

Izid je obžalovala tudi slovenska finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. Slovenija se namreč strinja s predvidenim kompromisom za izenačitev davčnih stopenj za tiskane in elektronske publikacije.

Po veljavni evropski zakonodaji so najnižje možne nižje davčne stopnje DDV pet odstotkov, vendar so si nekatere članice med pristopnimi pogajanji izborile izjeme, ki omogočajo uporabo še nižjih ali celo ničnih stopenj.

Obstoječa pravila sicer veljajo le za tiskane publikacije, e-publikacije pa morajo biti obdavčene po standardni stopnji, ker so obravnavane kot storitev in morajo biti tako obdavčene po normalni davčni stopnji.

Davčne odločitve se v uniji sprejemajo s soglasjem. Goranov je bil danes zelo oster, da se današnje dogajanje, ko sta dve članici prevladali nad vsemi preostalimi, ne bi smeli ponoviti.