c S
Makroregionalne strategije presegajo nacionalni interes 25.05.2018 13:55 Catania, 25. maja (STA) - Makroregionalne strategije EU presegajo nacionalne interese, je na zaključnem dogodku tretjega foruma strategije EU za jadransko-jonsko makroregijo (EUSAIR) poudarila slovenska nacionalna koordinatorka Bojana Cipot. Da bi delovale, je nujna dobra upravljalska struktura, pa tudi politična podpora, je spomnila.

Če želimo imeti makroregionalne strategije v prihodnje, moramo delovati danes, je poudarila Cipotova. Slovenija sodeluje v treh makroregionalnih strategijah, ob jadransko-jonski še podonavski in alpski, kar ji daje priložnost pregleda nad njimi.

"Med sabo se razlikujejo po karakterju, dinamiki, sodelujočih državah. Ena stvar pa jim je skupna - govorimo o sodelovanju, partnerstvu, naslavljanju skupnih izzivov in sledenju skupnim ciljem," je poudarila. "To je veliko več kot nacionalni interes in več kot le število projektov. Gre za makroregionalne projekte in tudi sam proces."

Cipotova je opozorila tudi na pomen procesa učenja v makroregionalnih strategijah in približevanje teh načinov sodelovanja ljudem na razumljiv način s preprostim jezikom. "Razmisliti bi morali o vključitvi mladih v naše delovanje," je še predlagala in dodala, da Slovenija že dela tudi na tem.

Sicer so nacionalni koordinatorji poudarjali, da je v okviru strategije čas za premik od besed k dejanjem, za to pa so odgovorne države. Strinjali so se, da se morajo države zediniti o prioritetah v regiji in jih uskladiti po različnih dokumentih, saj trenutno ni tako.

Srbski nacionalni koordinator EUSAIR Pavle Janković je poudaril, da se znanje in sposobnost držav za uresničevanje strategije krepijo. "Osem nas je, kmalu nas bo devet. Ko gre za izvajanje strategije, smo v različnih razredih osnovne in srednje šole. Nova članica pa bo prvošolček. Vsi bomo morali delati skupaj in to bo krepilo skupnost," je menil.

EUSAIR vključuje Italijo, Hrvaško, Grčijo in Slovenijo kot članice EU ter BiH, Črno goro, Srbijo in Albanijo kot države kandidatke oz. potencialne kandidatke. Na srečanju v četrtek so zunanji ministri sodelujočih držav oz. njihovi predstavniki sprejeli tudi prošnjo Makedonije, ki bo tako postala deveta sodelujoča država v jadransko-jonski pobudi.

Letošnji dvodnevni forum, ki predstavlja osrednje vsakoletno srečanje deležnikov, je na Siciliji gostila predsedujoča EUSAIR Italija. Ob koncu foruma je predsedstvo predala Črni gori.