c S
Dokapitalizacija Lona v sklepni fazi 25.05.2018 13:50 Ljubljana, 25. maja (STA) - V Lonu, ki čaka na dovoljenje za spremembo iz hranilnice v banko, se danes izteka drugi krog dokapitalizacije. Interes so po navedbah Lona izrazili nekateri večji vlagatelji iz Slovenije in Evrope, rezultati bodo znani v ponedeljek. V prvem krogu so obstoječi delničarji vplačali 21.658 delnic oz. nekaj več kot polovico razpisane emisije.

Razpisana emisija znaša 40.000 delnic, cena za delnico naj bi znašala 105 evrov. V prvem krogu je 50 največjih delničarjev, ki so imeli predkupno pravico, vplačalo 54 odstotkov emisije. "To predstavlja uspešno dokapitalizacijo glede na potrebe po kapitalski ustreznosti," so navedli v Lonu.

V drugem krogu so interes za vpis preostalih novih delnic izrazili nekateri večji vlagatelji iz Slovenije in Evrope. Ker so izrazili zaskrbljenost zaradi kratkega roka, je Lon trajanje drugega kroga in s tem ponudbo novih delnic podaljšal do danes.

Po pisanju nekaterih časnikov naj bi se za vstop v lastništvo Lona zanimal Petrol, ki po nakupu podjetja MBills ne skriva ambicij za vstop na bančni trg. A, kot piše portal Siol, se ta za nakup ni odločil, saj je ocenil, da v Lonu ne bo mogel dobiti prevladujočega lastniškega položaja, medtem ko spletno Delo navaja, da se z lastniki ni mogel dogovoriti o ceni.

Nova lastnica Lona pa naj bi po navedbah Siola postala Odvetniška pisarna Mira Senice, česar pa Senica za portal ni želel ne potrditi ne zanikati. Iz virov blizu odvetniške pisarne pa je Siol dobil informacijo, da so delnice kupili v imenu tretje osebe.

Delo navaja, da gre za irski sklad Kylin Prime Fund, ki bo s tem postal nekaj manj kot 16-odstotni lastnik Lona. Za odkup deležev se je menda dogovoril z nekaterimi sedanjimi lastniki, tako da bi lahko dosegel polovični delež.

Irski sklad ima sedež v Švici in podružnice v Veliki Britaniji, Irski, Cipru, Malti in Italiji, za njim pa naj bi menda stal kitajski kapital.