c S
Francoska vlada bo prevzela del dolga železnic 25.05.2018 13:35 Pariz, 25. maja (STA) - Francoska vlada je pristala na prevzem 35 milijard evrov težkega dolga državnega železniškega operaterja SNCF, je po srečanju s premierjem Edouardom Philippom sporočil vodja sindikata UNSA Luc Berille. Vlada po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pričakuje, da jim bo s takšno potezo uspelo končati skoraj dva meseca trajajoči stavkovni val.

S prevzemanjem dolga naj bi vlada začela leta 2020, ko bo po napovedih prevzela 25 milijard evrov. Skupni dolg SNCF sicer znaša 46 milijard evrov. Poleg tega namerava vlada povečati infrastrukturna vlaganja za 200 milijonov evrov letno.

"Zadeva se premika naprej, zdaj lahko govorimo o dialogu," je dejal Berille. Prevzem dolga je bila ena ključnih zahtev sindikatov, vendar sindikat CGT ostaja nezadovoljen in napoveduje nadaljnje stavke.

Zaposleni na francoskih železnicah, ki so stavkovne aktivnosti sprožili v začetku aprila, nasprotujejo predlagani reformi železniškega operaterja SNCF, s katero si želi francoski predsednik Emmanuel Macron izboljšati njegovo konkurenčnost. Reforma predvideva, da bi SNCF spremenili v delniško družbo, pri čemer bi bile vse delnice v rokah vlade.

Sindikati protestirajo tudi proti načrtom, da novo zaposleni na železnicah ne bi imeli več zagotovljenega delovnega mesta do upokojitve in pravice do zgodnjega odhoda v pokoj, kot to pripada sedanjim delavcem. V zadnjih tednih stavka sicer izgublja zagon.