c S
Na Poslovnem forumu NLB o priložnostih na Balkanu 25.05.2018 13:31 Ljubljana, 25. maja (STA) - Regija Zahodnega Balkana je še vedno priložnost za slovenska podjetja, med drugim zaradi potenciala rasti in vlaganj v infrastrukturo. Pri tem pa je pomembno prilagajati poslovne modele v smeri doseganja višje dodane vrednosti, so ugotavljali na današnjem Poslovnem forumu NLB v Ljubljani.

Vprašanje ne bi smelo biti, ali so na Zahodnem Balkanu priložnosti, ampak kakšne bi lahko te bile, je dejal Nenad Filipović iz poslovne šole IEDC Bled. Priložnosti za slovenska podjetja ne vidi toliko pri investicijah, ampak pri nagovarjanju končnih potrošnikov za doseganje višje prodaje. Meni, da bi se morala podjetja bolj usmeriti v te trge, zaradi relativno nizke osnove je potencial za rast soliden, je menil.

Te države se še vedno obravnava kot prostor s poceni delovno silo, kar pa je po njegovih besedah le potuha za vztrajanje pri modelu ustvarjanja nizke dodane vrednosti. Menil je, da je treba spreminjati poslovne modele v smeri povečevanja dodane vrednosti.

Predsednik uprave NLB Skladov Kruno Abramovič je dejal, da se je gospodarska rast teh držav po lanskem pospešku umirila, so se pa ob tem zmanjšala različna tveganja. Nasprotno s srednjeevropskimi državami, v katerih se je prelivanje učinka rasti Nemčije odrazilo tudi v močni rasti plač, v državah Zahodnega Balkana še ni prišlo do pritiska na rast plač.

Velika so pričakovanja glede vlaganj v infrastrukturo, poleg cestne in železniške npr. tudi v telekomunikacijska omrežja, kar bi lahko prineslo pospešek rasti. Ali bo ta tudi dolgoročna, pa je odvisno od tega, kako bodo države to novo infrastrukturo izkoristile, je ocenil Abramovič.

Na forumu so se podrobneje posvetili Makedoniji, ki je po besedah predsednika uprave podružnice NLB v Skopju Antonia Argirja izjemno odprta za tuje investicije, ima stabilno makroekonomsko okolje in gospodarsko rast ter je kljub morebitnim "nestabilnostim" razmeroma predvidljivo okolje. Izpostavil je, da so Slovenci za Makedonce pomembni partnerji. "Slovenija je Nemčija naše regije," je dejal.

Filipović je ocenil, da je Makedonija "preplet vsega možnega" in "stabilna v svoji nestabilnosti". Največja priložnost za slovenska podjetja je po njegovem mnenju ta, da v tem okolju ustvarijo stabilnost, dober primer česa je delovanje NLB na tem trgu.

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak je dejal, da verjamejo v ta del sveta in da je ambicija banke ob osredotočenosti na te trge postati regijski prvak ter še naprej vlagati na teh območjih in povezovati interese lokalnih gospodarstev.

Spregovorili so tudi o gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Nemčijo, ki je najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen je med drugim ocenila, da so slovenska podjetja v Nemčiji prepoznana kot zanesljiv in kakovosten partner, možnosti za še boljše delovanje slovenskih podjetij v največjem evropskem gospodarstvu pa vidi med drugim v okrepljenem marketingu in krepitvi blagovnih znamk. Glede vpliva prihajajočih parlamentarnih volitev je dejala, da je Slovenija članica EU ter da sprememb glede gospodarskega sodelovanja s tega vidika ne vidi in da bo Slovenija ostala odprta država.