c S
Sindikat v Ericu razmišlja o zamrznitvi za torek napovedane stavke 25.05.2018 13:29 Velenje, 25. maja (STA) - Sindikat v velenjskem Eurofins Ericu, ki je 16. maja za 29. maj napovedal peturno stavko pred glavno zgradbo družbe, razmišlja o zamrznitvi stavke do nadaljnjega. Kot je danes za STA povedala prva sindikalistka Erica Anastazija Vrbovšek, so z upravo družbe dosegli nek dogovor, ki ga bodo v ponedeljek predstavili zaposlenim.

Če bodo zaposleni zadovoljni z dogovorom, bodo stavko zamrznili, je dejala Vrbovškova. Glede dogovora pa je pojasnila, da so se z upravo Erica dogovorili o dopolnitvi podjetniške kolektivne pogodbe z določenimi členi, ki se nanašajo na delo zaposlenih, in o dvigu najnižje osnovne plače, ki je najnižja v Sloveniji in po kolektivni pogodbi znaša le 375,12 evra.

Na vprašanje, ali so se dogovorili glede glavne stavkovne zahteve, da se prekličejo odpovedi pogodbe o zaposlitvi predsedniku sveta delavcev in trem sindikalnim zaupnicam, je Vrbovškova odgovorila, da se ti delavci ne želijo vrniti na delo v Erico, dokler ga vodi zdajšnji direktor Marko Mavec.

Stavka v Ericu je visela v zraku že junija lani, ko so bili zaposleni nezadovoljni z višino plač in regresa, govorilo se je tudi o neprimernem notranjem komuniciranju in velikemu notranjemu nadzoru v podjetju. Ker sta se potem sindikat in vodstvo družbe dan pred napovedano stavko uspela dogovoriti glede plačne politike in izplačila regresa, je sindikat stavko preklical. Danes so plače v Ericu za 10 odstotkov višje od povprečnih v njihovi panogi.

Erico, ki je največji zasebni laboratorij za okoljska testiranja v državi, izvaja analize vode, zraka in tal ter raziskave in svetovanje. Podjetje, ki je bilo ustanovljeno pred 25 leti, storitve primarno zagotavlja največjim industrijskim podjetjem, termoelektrarnam, premogovnikom in tudi občinam.

Mednarodna družba za okoljska testiranja Eurofins Scientific, ki je lani od Gorenja, Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje odkupila Erico, je vodstvu družbe naložila preusmeritev z ekoloških raziskav na raziskave s področja prehrane, forenzike in agronomije.

Potreba po ekoloških raziskavah se je namreč zmanjšala, saj je ekološka sanacija Šaleške doline končana. Erico je še pred 10 leti polovico prihodkov ustvarjal z raziskavami, ki jih je opravljal za šoštanjsko termoelektrarno, danes pa je ta delež le še 15-odstoten.