c S
Počivalšek v Mežiški dolini o elektro omrežju in drugih projektih 25.05.2018 13:22 Mežica, 25. maja (STA) - Z reševanjem vse večjega, predvsem industrijskega odjema elektrike v Mežiški dolini in z drugimi regijskimi projekti se je danes ob obisku Koroške seznanil gospodarski minister, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek. Po obisku je ocenil, da v regiji vidi kar nekaj napredka, odkar jo je prvič obiskal kot minister.

Minister Počivalšek, ki se je na Koroškem med drugim srečal z vodstvom družb Elektro Celje in Podzemlje Pece, se veseli napredka na Koroškem na področju cestne infrastrukture. Izpostavil je dela na glavni cesti po Mežiški dolini, verjame pa tudi, da se bo začel izvajati ključni projekt, pomemben tudi za nadaljnji razvoj koroškega gospodarstva, to je gradnja hitre ceste v okviru tretje razvojne osi.

V Mežici se je seznanil z delom in načrti turističnega podjetja in muzejskega rudnika Podzemlje Pece, ki deluje znotraj čezmejnega Geoparka Karavanke, ter za dosežene rezultate v Podzemlju Pece dejal, da so "izvirni, drugačni in smeli". Glede prihodnosti Koroške pa ga veseli tudi, da prihaja do revitalizacije lesno-predelovalne industrije, tudi z novim turškim lastnikom tovarne ivernih plošč v Otiškem Vrhu.

Predstavniki podjetja Elektro Celje so ministra seznanili s projekti posodobitve in nadgradnje elektro omrežja v Mežiški dolini. Elektro Celje tako po ministrovih besedah v prihodnje ne bo omejitveni dejavnik, verjame pa tudi, da se bo našla rešitev za problem Prevalj in okolice "skozi oskrbo z daljnovodnim dostopom ali po eni ali po drugi strani". V zvezi s tem je pozval občino in župana Prevalj Matica Tasiča, da poskušajo z vsemi deležniki najti rešitev.

Elektro Celje trenutno zaradi zagotavljanja nemotene oskrbe z električno energijo in zaradi povečanega odjema podjetij Tab Mežica v Zgornji Mežiški dolini in podjetja Lek, ki na Prevaljah širi proizvodnjo, gradi dva kablovoda v Mežiški dolini. Naložba, vredna od tri do štiri milijone evrov, bo po napovedih zaključena letošnjo jesen.

"Trenutno dela na celotni trasi potekajo nemoteno, razne v delu mesta Prevalje, kjer nastalo težavo rešujemo skupaj z Občino Prevalje," je danes v izjavi za STA dejal predsednik uprave Elektra Celje Boris Kupec. Težave so nastale zaradi prostorske stiske na dolžini okoli 800 metrov, kjer občina na enaki trasi načrtuje še druge komunalne vode.

Podjetje Elektro Celje sicer želi povečevanje odjema elektrike v Mežiški dolini rešiti z izgradnjo dvosistemskega 110-kilovoltnega daljnovoda med Ravnami in Mežico, a je naletelo na težave pri umeščanju v prostor prek občinskega prostorskega načrta na območju naselja Leše v Občini Prevalje. Umeščanje zdaj poteka prek priprave državnega prostorskega načrta, k čemur je ministrstvo za okolje in prostor že pristopilo. Naložba v dvosistemski visokonapetostni daljnovod med Ravnami in Mežico bo družbo Elektro Celje po zdajšnjih ocenah stala med pet in šest milijonov evrov.