c S
Nafta se še ceni 25.05.2018 09:17 Singapur, 25. maja (STA) - Cene nafte, ki so se v zadnjem obdobju povzpele na visoke ravni, so se danes še znižale. Razlog naj bi bile napovedi Savdske Arabije in Rusije, da se bosta na junijskem srečanju držav Opeca in nekaterih nečlanic zavzeli za rahljanje omejitve proizvodnje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena julija, je bilo treba zjutraj odšteti 78,65 dolarja, kar je 14 centov manj kot ob koncu trgovanja v četrtek. Teksaška lahka nafta za dobavo julija se je pocenila za 10 centov na 70,61 dolarja.

Na tedenski ravni se je ameriška nafta pocenila za skoraj tri odstotke, nafta brent pa za okoli odstotek. S tem se je končal zadnji polet cen nafte, ki ga je spodbudila napoved novih sankcij ZDA proti Iranu. Ameriška nafta je v torek dosegla najvišjo raven od novembra 2014, poroča dpa.

Analitiki med razlogi za sedanje znižanje cen navajajo izjave Savdske Arabije in Rusije, da želita na julijskem srečanju Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) govoriti o sprostitvi omejitve proizvodnje. Morebitna sprememba je sicer odvisna od stanja na trgu, je po poročanju dpa nazadnje dejal ruski minister za energijo Aleksander Novak.