c S
V Sloveniji eno od središč izvajanja EUSAIR 25.05.2018 09:16 Catania, 25. maja (STA) - Sloveniji je bila v okviru strategije EU za jadransko-jonsko makroregijo (EUSAIR) zaupana naloga vodenje t. i. facility pointa, podporne točke za upravljanje strategije. Projekt vodi služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko (SVRK), točka pa od lanskega leta, ko so bile podpisane pogodbe s sodelujočimi državami, postopoma krepi svoje delovanje.

V strateškem projektu, za katerega sredstva prihajajo iz transnacionalnega programa Interreg Adrion, sodeluje vseh osem držav iz jadransko-jonske regije. Slovenija je prevzela vlogo vodilnega partnerja, kot nacionalni partner pa sodeluje tudi občina Izola. Na projektu v osmih državah dela okoli 16 ljudi, od tega v Sloveniji šest.

"Priprava strateškega projekta je tekla kar nekaj časa, sredi lanskega leta pa smo formalno podpisali pogodbe, tako da je partnerstvo lahko res začelo delovati s polno paro," je v italijanski Catanii ob robu foruma EUSAIR za STA povedala vodja projekta na SVRK Staša Mesec.

Na podporni točki nudijo podporo razvoju projektov, ki so prepoznani kot strateški v posameznih stebrih strategije, in sicer s pomočjo z dialoga z deležniki na terenu na eni strani, pomemben delovni sklop pa so tudi finančni dialogi, v okviru katerih iščejo in dogovarjajo skupne vire za financiranje makroregionalnih projektov. V okviru projekta načrtujejo tudi razvoj virtualne platforme za srečevanje deležnikov v regiji.

Še ena pomembna naloga je krepitev usposobljenosti, tako individualne kot institucionalne, pri vseh, ki delajo na področju makroregionalnega sodelovanja. "Gre namreč za povsem nove procese, v katerih se vsi učimo sproti. Veliko je treba delati tudi na spoznavanju, krepitvi timskega duha, zaupanja. Med sabo namreč sodelujemo države, ki smo si zelo različne, pa vendar delimo skupne interese" je pojasnila Meščeva.

Regija se ob tem že lahko pohvali s prvimi projekti. Na prvem razpisu v okviru Adriona jih je bilo potrjenih 34, nekaj se jih intenzivno pripravlja na drugi razpis. Danes v 34 odobrenih projektih programa Adrion sodeluje 30 slovenskih partnerjev, med njimi dva vodilna.

"Delamo po korakih. Trenutno moramo precej narediti na zavedanju, da bo torej strategija res prepoznana med samimi deležniki in upravljalsko strukturo, ter na njeni vidnosti," je še dodala sogovornica. Delo znotraj EUSAIR mora biti namreč sprejeto tako pri politiki kot na terenu.

EUSAIR vključuje Italijo, Hrvaško, Grčijo in Slovenijo kot članice EU ter BiH, Črno goro, Srbijo in Albanijo kot države kandidatke. Na srečanju v četrtek so zunanji ministri sodelujočih držav oz. njihovi predstavniki sprejeli tudi prošnjo Makedonije, ki bo tako postala deveta sodelujoča država v jadransko-jonski pobudi.

Letošnji dvodnevni forum, ki predstavlja osrednje vsakoletno srečanje deležnikov, na Siciliji gosti predsedujoča EUSAIR Italija. Ob koncu foruma danes bo predsedstvo predala Črni gori.