c S
AIK banka še po zadnje dovoljenje za prevzem Gorenjske banke 25.05.2018 07:14 Ljubljana, 24. maja (STA) - Srbska AIK banka, ki ima v Gorenjski banki 32,47-odstotni delež, bo v prihodnjih dneh Banki Slovenije predložila novo vlogo za pridobitev dovoljenja za večinski delež v Gorenjski banki. Dovoljenje srbske centralne banke za prevzem banke v tujini že ima, prevzem sta odobrila tudi slovenski in srbski varuh konkurence.

Srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki prek MK Grupe obvladuje AIK banko, pričakuje, da bo Banka Slovenije AIK banki dala zeleno luč za povečanje deleža v Gorenjski banki nad 50 odstotkov. Slovenska centralna banka je namreč enkrat že dala soglasje, a je to poteklo.

Kot je danes v pogovoru za STA dejal Kostić, je slovenska centralna banka zdaj sicer zaostrila pogoje glede kapitalske trdnosti prevzemnika, toda AIK banka, ki je lani ustvarila 102 milijona evrov dobička, je zdaj močnejša kot ob predložitvi prve vloge.

AIK banka je že pridobila tudi soglasje Narodne banke Srbije za prevzem banke v tujini. "Dovoljenje srbske centralne banke za nakup 100-odstotnega deleža Gorenjske banke smo predložili do 30. aprila," je pojasnil in dodal, da sta prevzem odobrila tako slovenski kot srbski varuh konkurence.

Kostić je zatrdil, da bodo slovensko zakonodajo spoštovali, upajo pa, da jim bo Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) izdala dovoljenje, da bi ponudbo za prevzem vendarle lahko objavili čim prej.

"Brez odločbe ATVP bi že zdaj objavili ponudbo za prevzem. S ponudbo bomo počakali na izpolnitev vseh zakonskih pogojev. Toda ne vidim razloga, da do posla ne bi prišlo, saj imamo kupca, ki želi kupiti, in imamo prodajalca, ki želi prodati," je dejal.

AIK banka si že dlje časa prizadeva kupiti 37,6-odstotni delež Save v Gorenjski banki. Savi je po tem, ko je pristala v prisilni poravnavi, septembra 2015 prodajo omenjenega deleža naložila Banka Slovenije, ki je Savi odvzela tudi glasovalne in upravljavske pravice v banki.

Sava omenjenega deleža Gorenjske banke ni prodala srbski banki AIK, ker ta lastnikom Save v postavljenem roku ni dostavila vseh dokazil za prevzem. Sava je v začetku maja sporočila, da bo prodajne aktivnosti nadaljevala, nato pa, da bi delnice Gorenjske banke prodala ločitvenim upnikom (SDH, Kad, York). O tem bodo sicer odločali lastniki Save na skupščini 22. junija.

AIK banka je medtem v začetku tega tedna vložila zahtevo za sklic izredne skupščine Gorenjske banke, na kateri želi imenovati tri nove člane nadzornega sveta. S tem bi prehitela Savo brez glasovalnih pravic, ki želi delež v banki prodati svojim upnikom in jim omogočiti vpliv na delovanje banke.

O sklicu danes odločajo nadzorniki Gorenjske banke, zato Kostić o imenih, ki jih predlaga, ni želel govoriti. Je pa zatrdil, da so predložili tri ugledna imena, dva Slovenca in Srba.

Portal Siol je medtem danes poročal, da gre za ekonomista Jurija Bajca, nekdanjega svetovalca predsednika srbske vlade Borisa Tadića, nekdanjega člana upravnega odbora AIK Banke Tima Umbergerja, ki prihaja iz družbe East Capital, in Vladimirja Sekulića, predsednika uprave Kostićeve borznoposredniške družbe M&V Investments, lastnice AIK Banke.

Na vprašanje, ali se bo glede imen novih nadzornikov Gorenjske banke usklajeval s Savo oz. njenimi lastniki, je Kostić odgovoril, da je že zaradi ugleda banke dobro najti skupen jezik, ki vodi do kompromisa. Nagajanja v zvezi s tem ne pričakuje, AIK banka pa bo, tako Kostić, potrdila vse tiste kandidate, s katerimi se bodo vsi strinjali.

Gorenjsko banko po odhodu Andreja Andoljška od aprila vodi David Benedek. A njegovo imenovanje je začasno oz. za največ šest mesecev od nastopa funkcije, torej do konca septembra. Benedek po Kostićevem mnenju dela dobro. "Če bo Benedek želel - o tem se pač mora izjasniti sam -, ne vidim razlogov, da banke ne bi vodil tudi v prihodnje," je dejal Kostić.

Kostić je še zatrdil, da ne bo obupal nad prevzemom Gorenjske banke. "Če obstaja kak boljši kupec, nimam težav, da se banka proda njim, morda bi tudi mi prodali naše delnice boljšemu ponudniku. Ampak jaz boljšega kupca ne vidim," je še dodal.

Daljši pogovor s Kostićem bo STA objavila v prihodnjih dneh.