c S
Na pogajanjih sindikatov z upravo Sij narejeni koraki naprej 25.05.2018 07:15 Ljubljana/Ravne na Koroškem, 24. maja (STA) - Današnja pogajanja predstavnikov sindikatov v družbah skupine Slovenska industrija jekla (Sij) z upravo Sija in vodstvi družb je prinesel korake naprej glede prenove kadrovskih sistemov v skupini. Med drugim so se dogovorili, da bo do 22. junija pripravljen predlog nagrajevanja in da gredo septembra v prenovo plačnega sistema v skupini.

Sindikati v družbah Sija so tako danes z upravo Sija nadaljevali pogovore o prenovi kadrovskih sistemov v skupini, ki so se začeli lani in so zastali med drugim tudi zaradi sprememb v upravi Sija, ki v polni sestavi deluje od aprila letos.

Potem ko so v zadnjem mesecu dni sindikati nekoliko zaostrili pritiske po povišanju plač in napovedali zbore delavcev konec maja v Sij Metalu Ravne, je vodstvo Sija in družb Metal in jeseniškega Sij Acroni minuli teden s sklicem zborov delavcev prehitelo sindikate in delavcem predstavilo poslovanje in pogovore s sindikati, ki so se torej danes nadaljevali v Ljubljani.

Kot je po današnjem sestanku za STA sporočil član uprave skupine Sij Tibor Šimonka, so tako uprava skupine Sij kot vodstva družb naklonjeni nadaljevanju prenove kadrovskih sistemov. Napovedal je, da bodo do 22. junija pripravili predlog novega sistema nagrajevanja zaposlenih, vključno s kriteriji za nagrado za poslovno uspešnost oz. božičnico.

Predsednik Skei konference v družbah Sij na Ravnah na Koroškem Boris Štriker pa je v zvezi s tem za STA pojasnil, da so merila za nagrajevanje skoraj dogovorjena, v veljavo pa naj bi stopila že z julijem letos.

"V drugi polovici junija oziroma že prej, če bo to mogoče, bomo nadaljevali pogajanja za poenoteno podjetniško kolektivno pogodbo, septembra pa bomo začeli tudi s prenovo plačnega sistema," je napovedal Šimonka in izpostavil, da gre za zahtevna pogajanja in obsežne projekte.

Med drugim morajo za prenovo plačnega sistema analizirati in primerjati okoli 1200 različnih delovnih mest v različnih družbah. Ob tem pa si želijo zadeve izpeljati "dobro in tako, da bodo zares moderni, transparentni in pravični za naše sodelavce", je navedel Šimonka. Poudaril je, da takšni kompleksni projekti zahtevajo nekaj časa in da je v interesu uprave, da se izpeljejo kakor hitro se lahko.

"Pričakujemo, da bo nov, enotni plačni sistem v skupini čim prej zaživel," pa je glede tega poudaril Štriker, ki je sicer z danes dogovorjenim zadovoljen.

Pojasnil je, da naj bi se v okviru novega plačnega sistema tudi uredila zahtevana zvišanja plač. Sindikati so sicer na današnjem sestanku izpostavili zahtevo po dvigu osnovnih plač v skladu z rastjo življenjskih stroškov, a na to zahtevo posebej niso dobili odgovora, je dejal Štriker.

Uprava in vodstva družb so danes tudi potrdili vsakoletno izplačilo regresa v višini 70 odstotkov povprečne slovenske bruto plače. Regres bo izplačan do konca maja.

O rezultatih današnjih pogajanj se bodo na ponedeljkovi seji seznanili izvršni odbori sindikatov v ravenskih družbah iz skupine Sij, to so Ravne Systems, ZIP center in Metal, nato pa naj bi bilo znano, ali bodo izvedli za konec maja napovedane zbore delavcev, je še povedal Štriker.

V upravi Sija pa v nadaljevanju pričakujejo umirjen dialog in konstruktivno skupno delo s sindikati na projektih, je še navedel Šimonka.