c S
Na blejski konferenci o iskanju ravnotežja v alpskem turizmu 25.05.2018 07:15 Bled/Jezersko, 25. maja (STA) - V okviru letošnjega praznovanja Dneva Alpske konvencije bo danes na Bledu potekala mednarodna konferenca o alpskem turizmu, med željami po oddihu in pritiski na gorska območja. V soboto pa bo Občina Jezersko uradno prejela naziv prve slovenske gorniške vasi.

Turizem je alpskemu prostoru pripomogel do relativne blaginje. V številnih regijah še vedno predstavlja pomemben, če ne osrednji vir prihodkov, a obenem botruje izzivom, kot so denimo nenadzorovana rast in pretirano izkoriščanje gorskega prostora, so o temi letošnje strokovne konference zapisali v društvu za varstvo Alp Cipra Slovenija.

Skorajda nepregledne množice gostov, glasni in razposajeni uživači ter na videz brezkončna pločevinasta kača, ki se po gorah vije ob koncih tedna, v številnih krajih netijo vse večje dvome domačinov v smotrnost turizma. Zato se postavljajo številna vprašanja, na katera bodo iskali odgovore na blejski konferenci z naslovom Alpski turizem - vključuje kakovost življenja.

Gre za vprašanja, kako razvijati turizem, ki bo temeljil na razvoju celovite ponudbe, ki vključuje endogene razvojne potenciale, kako goste in domačine vključiti v skupno prihodnost turističnega območja, na kakšen način učinkovito mrežiti turizem, kmetijstvo, kulturo, obrt in izobraževanje v okviru naravnih danost, kakšne oblike ponudb bodo koristne tako za turiste kot za lokalne prebivalce ter kakšno ravnovesje prinese blaginjo celotni regiji.

Srečanje bo s predavanji in delavnicami potekalo v Festivalni dvorani Bled, teme pa so pot do zmernega turizma, nasprotja interesov v turističnih območjih, varstvo narave na turističnih območjih, mobilnost, trg dela in lokalno gospodarstvo, biotska raznovrstnost, turizem prihodnosti, migracijski tokovi v Alpah in podobno.

Med govorci bodo predsednica Mednarodne komisije za varstvo Alp Cipra International Katharina Conradin, predsednik Omrežja občin Povezanost v Alpah Marc Nitschke, ministrica za okolje in prostor, ki opravlja tekoče posle, Irena Majcen ter generalni sekretar Alpske konvencije Markus Reiterer.

Poseben dogodek v okviru praznovanja Dneva Alpske konvencije bo v soboto na Jezerskem, ki je bilo lani sprejeto v združenje turističnih krajev Gorniška vas na območju Alp, ta dan pa bo uradno prejelo naziv prve slovenske gorniške vasi.

Projekt združuje kraje, ki svoj turizem razvijajo na temeljih gorniške tradicije, brez velike turistične infrastrukture in s trajnostnim pristopom. Gorniške vasi tako na poseben način izpolnjujejo cilje Alpske konvencije, ki stremi k trajnostnemu razvoju v celotnem alpskem prostoru.

Občina Jezersko, ki je lani zabeležila okoli 13.000 turističnih nočitev, se je v svoji strategiji zavezala trajnostnemu turističnemu in gospodarskemu razvoju. Z vstopom med Gorniške vasi pa še utrjuje to pot, je prepričan župan Jezerskega Jurij Rebolj in dodaja, da bodo z vstopom v to mrežo nagovarjali predvsem nemško govoreče goste, ki jim alpski svet veliko pomeni in gojijo do njega spoštljiv odnos.

Danes je v mrežo vključenih 20 krajev v Avstriji, trije kraji na Bavarskem in en na Južnem Tirolskem, pridružuje pa se ji tudi prvi kraj v okviru preostale Italije. Projekt vodijo planinske zveze Avstrije, Nemčije, Južne Tirolske, Italije in Slovenije.