c S
V evroskupini prepričani o odločitvah o Grčiji in bančni uniji v juniju 25.05.2018 07:15 Bruselj, 24. maja (STA) - Finančni ministri držav v območju evra so danes znova razpravljali o izvajanju programa finančne pomoči za Grčijo. V razširjeni sestavi, torej 27 članic brez Britanije, pa o prizadevanjih za dokončanje bančne unije. Odločitev pričakovano še ni. Šef evroskupine Mario Centeno je prepričan, da jih bodo uspeli sprejeti junija.

Avgusta se izteče tretji finančni program za Grčijo, a odprtih vprašanj je še veliko. Najprej mora grška vlada sprejeti sveženj socialnih in gospodarskih ukrepov, potrebnih za izplačilo zadnjega finančnega obroka, za katerega še ni jasno, kolikšen bo.

Evroskupina je danes grško vlado spodbudila, naj reforme uveljavi pred sestankom 21. junija. "Stvari se postavljajo na svoje mesto, a pred nami je ambiciozen časovni načrt. Na obeh straneh vidim zavezanost, zato verjamem, da nam bo uspelo," je dejal Centeno.

Ključno je vprašanje lajšanja ogromnega grškega javnega dolga. Pogovori so osredotočeni na francoski predlog vezave odplačevanja dolga na raven rasti. Od dogovora glede dolga je odvisno sodelovanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) pri podpori Grčiji.

Šef evroskupine danes ni želel podati skrajnega roka za odločitev IMF o sodelovanju pri programu. IMF, ki v programu že sodeluje s tehnično pomočjo, kot pogoj za finančni prispevek postavlja ustrezen dogovor o zmanjšanju grškega dolga.

Centeno je na številna vprašanja o pomenu in nujnosti sodelovanja IMF dejal, da bi bili seveda vsi več kot srečni, če bi se IMF vključil, a da bodo zares in najbolj srečni le, če bo Grčija uspešno izstopila iz programa 20. avgusta.

Odprto je tudi širše vprašanje nadzora Grčije po koncu programa. V Atenah zavračajo možnost previdnostnega posojila, ki bi pomenilo nove pogoje in zahteve po ukrepanju. Doslej še nobena država, ki je potrebovala pomoč, ni zaprosila za previdnostno posojilo.

V razširjeni sestavi - ministri 27 članic brez Britanije - so ministri nadaljevali razpravo o bančni uniji, zlasti o spornem tretjem stebru, ki predvideva skupen sistem jamstev za bančne vloge. To pomeni delitev tveganj, do česar je zadržana Nemčija, ki pri tem prevzema največjo odgovornost.

Tudi v tem primeru šef evroskupine verjame, da bodo odločitve sprejeli na naslednjem sestanku, ki bo 21. junija. Pozneje se na junijskem vrhu pričakuje konkretne odločitve glede bančne unije in časovni načrt za širše reforme v območju evra.

Ob robu evroskupine je močno odmevalo dogajanje v Italiji, ki sicer ni bila na dnevnem redu. Ministri so ob prihodu na sestanek izpostavljali, da so proevropske izjave italijanskega mandatarja za sestavo novo vlade Giuseppeja Conteja dobro znamenje.

Zmaga evroskeptičnih političnih sil na marčnih volitvah v Italiji - največ glasov sta dobila populistično Gibanje pet zvezd in desna Liga - se že pozna tudi na finančnih trgih, zato je država pod drobnogledom tudi ob sestanku evroskupine.

Italija, tretje največje gospodarstvo v območju evra z ogromnim javnim dolgom, se je med finančno krizo za las izognila programu pomoči, za katero je moralo zaprositi pet članic območja skupne evropske valute: Grčija, Španija, Portugalska, Irska in Ciper.

V Evropski centralni banki (ECB) so sicer danes opozorili pred italijanskimi načrti velike porabe ter poudarili, da bi morala Italija spoštovati proračunska pravila, saj lahko sicer finančni trgi novo vlado kaznujejo za nepremišljenost.

Javni dolg Italije znaša 132 odstotkov njenega bruto domačega proizvoda (BDP), kar je znatno več, kot je dovoljeno. Le Grčija ima večji javni dolg, zato ne preseneča vprašanje novinarjev pred začetkom evroskupine, ali je Italija nova Grčija.