c S
Nadzorniki Luke Koper predvidoma o strategiji IPS 25.05.2018 08:08 Koper, 25. maja (STA) - Člani nadzornega sveta Luke Koper naj bi danes vendarle razpravljali o strategiji družbe za reševanje problematike delavcev IPS. To bi se moralo sprva zgoditi že konec aprila, a so nadzorniki tedaj upravi dali še mesec dni časa, da zaključi vse potrebne aktivnosti. Nadzorniki se bodo seznanili tudi s poslovanjem družbe v prvem letošnjem četrtletju.

Luški nadzorniki na zadnji seji pred mesecem dni niso razpravljali o strategiji reševanja problematike s področja izvajalcev pristaniških storitev (IPS), saj je uprava še preverjala tako strategijo kot akcijski načrt na tem področju.

Kot je tedaj pojasnil predsednik nadzornega sveta Uroš Ilić, prva zunanja preveritev oz. njen osnutek kaže, da je tripartitni model zaposlovanja, ki ga je predlagala uprava, zakonit. Omenjeni model predvideva tako neposredno zaposlovanje kot zaposlovanje prek kadrovskih agencij in zunanjih pogodbenih izvajalcev.

Nadzorniki so na aprilski seji upravo zavezali, da do današnje seje predstavi osveženo strategijo IPS in da akcijski načrt podkrepi z izvedenskimi mnenji pravne fakultete in revizijske hiše PWC, ki sta že revidirala dosedanji model IPS.

Predsednik uprave Dimitrij Zadel je po aprilski seji sicer poudaril, da pripravljajo nov model, ki bo v skladu z zakonodajo, ter akcijski načrt, sočasno pa izdelujejo pregled delovnih procesov, ki jih bodo morali prilagoditi. Akcijski načrt predvideva tudi časovnico, Zadel je tedaj napovedal, da bodo z vsemi prilagoditvami zaključili do konca leta.

Dobiček Luke Koper v letu 2017 je bil sicer tudi zaradi enkratne rezervacije iz naslova problematike IPS nekoliko nižji od pričakovanj. Če so čisti prihodki od prodaje v letu 2017 znašali 211 milijonov evrov in so bili za šest odstotkov višji kot v letu prej, je bil lanski čisti dobiček s 35 milijoni evrov nižji za 21 odstotkov.

Nadzorniki se bodo danes seznanili tudi z nerevidiranim poročilom o poslovanju skupine in družbe Luka Koper med januarjem in marcem 2018.