c S
V Štore Steel danes dveurna opozorilna stavka 25.05.2018 08:07 Štore, 25. maja (STA) - V družbi Štore Steel bo danes med 13. in 15. uro potekala opozorilna stavka, ki je posledica nepripravljenosti vodstva podjetja za socialni dialog s sindikatom. Stavkalo bo od 170 do 180 delavcev v obratu jeklarna, ki sicer ima 520 zaposlenih. Stavka pa bo potekala na delovnih mestih.

Osnovna stavkovna zahteva je dvig plače zaposlenim v obratu jeklarna za 25 odstotkov zaradi zahtevnih pogojev dela.

Kot je povedal pomočnik direktorja Štore Steel Gorazd Tratnik, se s sindikatom Skei in Konfederacijo slovenskih sindikatov pogajajo o dvigu osnovnih plač. Povprečna bruto plača v podjetju je lani znašala 1759 evrov, povprečna plača v prvih štirih mesecih letos brez nagrade za uspešnost, ki se izplačuje konec leta, pa 1703 evra.

Dejal je tudi, da so lani v podjetju sklenili nov aneks k podjetniški kolektivni pogodbi, s katerim so se dogovorili o novem načinu izplačila variabilnega dela plače. Kriterij izplačila je uspešnost poslovanja, izplačilo pa je v skladu z novelo zakona o dohodnini, kar zaposlenim daje višji neto prejemek.

Po Tratnikovih besedah so zaposlene obvestili, da stavka ni organizirana skladno z zakonom, ker to ni odločitev večine zaposlenih v podjetju, niti je ne organizirata omenjena sindikata.