c S
Delež v Gorenju skupini Hisense prodal tudi Sluiter 24.05.2018 16:41 Ljubljana/Velenje, 24. maja (STA) - Kitajska skupina Hisense, ki je napovedala prevzem Gorenja, je po sredinih podatkih delniške knjige lastnica 27,74-odstotnega deleža Gorenja. Svoj petodstotni delež je prodala tudi nizozemska družba Home Products Europe v lasti Philipa Sluiterja, danes poroča časnik Finance.

Za prodajo pred napovedano prevzemno ponudbo, v kateri naj bi Hisense ponudil 12 evrov na delnico, pod pogojem, da bo pridobil več kot 50-odstotni delež, so se tako odločili tudi nekateri večji delničarji. Poleg Mednarodne finančne korporacije (IFC) iz skupine Svetovne banke, ki je imela 11,8 odstotka delnic, tako tudi Sluiter.

Ta je v preteklosti glasno izražal nezadovoljstvo z delovanjem uprave pod vodstvom Franje Bobinca in tudi zahteval izredno skupščino, ki je bila januarja letos in na kateri je želel doseči odpoklic predsednika nadzornega sveta Marka Voljča in člana Uroša Slavinca - menjava bi po njegovem mnenju pripomogla k boljšemu poslovanju in razvoju družbe -, a so delničarji predlog zavrnili.

Prodajo deleža IFC in nekaterih drugih delničarjev v velenjskem proizvajalcu bele tehnike so danes potrdili v Gorenju. Kot so sporočili prek spletne strani Ljubljanske borze, je Hisense v torek skupno pridobil 22,56-odstotni delež Gorenja, o tem pa so jih obvestili danes.

Družba Hisense Luxembourg Holding je pridobila 1.154.977 delnic oz. 4,73 odstotka vseh glasovalnih pravic, družba Hisense Luxembourg Home Appliance Holding pa 4.354.300 delnic oz. 17,83 odstotka vseh glasovalnih pravic v Gorenju.

IFC je namreč v torek prodal vse Gorenjeve delnice, ki jih je imel v lasti, torej 2.881.896 delnic oz. 11,8-odstotni delež. Delnice pa je prodal tudi hrvaški poslovnež Kristijan Floričić, ki je tako delež glasovalnih pravic v Gorenju znižal pod pet odstotkov, so še sporočili iz Gorenja.

Skupščina Gorenja bo sicer 12. junija odločala o sestavi novega nadzornega sveta, pri čemer so za nov mandat predlagani sedanji nadzorniki Bachtiar Djalil, Corinna Claudia Graf, Miha Košak in Bernard Charles Pasquier, tri mesta pa bi ostala nezasedena, da bi jih lahko popolnil novi strateški lastnik.

Pred vstopom Hisensa je bila največji posamični lastnik Gorenja državna Kapitalska družba z okoli 16,4-odstotnim deležem, ki deleža zaradi opredelitve v strategiji upravljanja kapitalskih naložb države ne sme prodati. IFC je bil do teh prodaj drugi največji posamični delničar, tretji je bil po podatkih s konca marca letos japonski Panasonic Corporation z 10,7-odstotnim deležem, sledila sta imetnik fiduciarnega računa pri poljski klirinško depotni družbi KDPW s 7,7-odstotnim in Home Products Europe s petodstotnim deležem.