c S
Razmere na trgu dela v Podravju se vidno izboljšujejo 24.05.2018 15:31 Maribor, 24. maja (STA) - Gospodarske razmere, s tem pa tudi razmere na trgu dela v podravski regiji, se že od lanskega leta vidno izboljšujejo, napovedi delodajalcev pa so bile celo presežene, je na današnji okrogli mizi v okviru kariernega sejma v Mariboru povedala Mirjana Zgaga iz območne enote zavoda za zaposlovanje. Ugodne so tudi letošnje makroekonomske napovedi.

Kot je povedala Zgaga, so konec aprila na njihovem območju beležili 10.674 brezposelnih, kar je za 14,5 odstotka manj kot v enakem obdobju leto prej in celo boljši rezultat od slovenskega povprečja. Še bolj pomembna pa je po njenem delovna aktivnost, ki za marec kaže, da se je številka povečala za 2,7 odstotka, kar je nekaj pod slovenskim povprečjem.

"Tretji pomemben statistični podatek pa je padec stopnje registrirane brezposelnosti, ki se je konec marca ustavila pri 10,8 odstotka. Še vedno smo torej regija z nadpovprečno stopnjo, a je trend na bolje opazen. V času krize smo namreč govorili o skoraj 20-odstotni stopnji brezposelnosti, zaradi česar smo bili deležni posebnih ukrepov," je spodbudne podatke povzela Zgaga.

Mariborska občina beleži še nekoliko slabšo stopnjo, saj je brez dela še vedno 13,4 odstotka ljudi, ki si iščejo delo. To po njenem kaže na pozitivne trende, zdaj pa do težav prihaja predvsem zaradi strukture nezaposlenih. Na zavodu za zaposlovanje namreč letos beležijo za desetino več potreb po delavcih, a primanjkuje nekaterih najbolj iskanih kadrov.

Zlasti precej več potreb je za delovna mesta, ki so označena kot moška, na področju predelovalne dejavnosti, kovinarstva, gradbeništva, gostinstva, trgovine in transporta, zato že skušajo tudi tja zaposlovati ženske.

Eno od podjetij, ki je zadnje čase v Podravju vlivalo največ upanja v odpiranje novih delovnih mest, je Magna, ki v Hočah gradi prvi del načrtovanih proizvodnih prostorov. Kot je danes povedal vodja kadrovske službe v slovenski Magni Borut Zorman, dela potekajo po načrtih, trenutno montirajo stroje v bodoči lakirnici.

Tesni zagon načrtujejo septembra, serijska proizvodnja pa naj bi po njegovem stekla februarja leta 2019. Prva večja skupina 45 delavcev se trenutno že uvaja v njihovi graški tovarni, naslednjih 30 bo tja odšlo junija, medtem ko imajo v Sloveniji za zdaj zaposlenih 22 ljudi. V prihodnje bodo iskali še veliko različnih profilov novih sodelavcev.

Veliko izkušenj s kadrovanjem v regiji imajo v kidričevskem Talumu, kjer se že nekaj časa ubadajo s pomanjkanjem ustreznega tehničnega in strokovnega kadra. Po besedah svetovalke direktorja Vlaste Stojak pri kandidatih najbolj pogrešajo zainteresiranost in motiviranost za delo. Kot je dejala, so jih pri njih pripravljeni tudi priučiti novih znanj, zaposlenih imajo tudi že skoraj 300 ženske, tudi v proizvodnji.

Tomaž Gorjup iz portala Moje delo je ocenil, da podravska regija trenutno v ničemer ne izstopa od ostalih, ima pa še zelo velik potencial. Tako kot po vsej državi, pa so razmere na trgu dela zdaj take, da je pri njih oglasov mnogo več kot iskalcev dela, pri tem pa predvsem izstopa strukturno neskladje.

Predstavnik avstrijske gospodarske zbornice v Sloveniji Peter Hasslacher pa je dejal, da so njihovi investitorji v Sloveniji, ki v regiji zaposlujejo že vsaj 10.000 ljudi, zadovoljni zlasti s kadri v naši državi. "Podjetja so zelo zainteresirana za vlaganje v Sloveniji. Tukaj jih je že več kot tisoč in pri njih dela že okoli 30.000 ljudi," je dejal Hasslacher.