c S
Na Kopah z naložbami in novimi programi v poletno sezono 24.05.2018 13:39 Slovenj Gradec, 24. maja (STA) - Po uspešni zimski sezoni se koroška družba Vabo v sodelovanju s partnerji ter ob naložbah in nadgrajenem programu doživetij podaja v poletno sezono na Kopah. Uradno jo odpirajo to soboto. Prizadevanjem za razvoj turizma sta naklonjeni tudi domači občini, v Vabu pa pričakujejo nove športne objekte v Slovenj Gradcu in ureditev državne ceste na Kope.

Podjetje Vabo je največji koroški ponudnik nastanitvenih zmogljivosti s skupno več kot 400 posteljami v Slovenj Gradcu in na Kopah ter nosilec razvoja turizma na Kopah z vplivom na celotno regijo.

Na Kopah so v zadnji zimski sezoni našteli 78.000 smučarjev in verjamejo, da je cilj 90.000 smučarjev v sezoni uresničljiv. Vabo ima žičnice na Kopah v najemu v okviru stečajnega postopka družbe GTC Kope in jih želi v prihodnosti sam ali s partnerji odkupiti, je na današnji novinarski konferenci pred sobotnim uradnim odprtjem poletne sezone na Kopah povedal direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž.

Za prihodnjo zimsko sezono Vabo med drugim napovedujejo dodatna parkirišča bližje smučišču, ki so jih smučarji zadnjo zimo pogrešali, saj so veliko parkirišče pred Grmovškovim domom med drugim zapolnili z otroškim igralnim parkom ter nogometnim in igriščem za odbojko, nejevoljo smučarjev zaradi oddaljenega parkiranja pa reševali z organiziranimi prevozi.

V zimsko vzdrževanje je družba vložila okoli 85.000 evrov, dodatnih 120.000 evrov pa so znašala vlaganja v poletno sezono, ki je pred vrati. Med drugim v 370 kvadratnih metrov veliko tendo in igralni park za otroke. Sicer pa so s partnerji programov na Kopah med drugim dopolnili tudi vozni park električnih koles, obnovili otroški kolesarski park in igrišče za disk golf, ki bo zadnji vikend julija gostilo tekmovanje vabljenih predstavnikov sedmih držav Srednje Evrope.

"V dveh do treh letih želimo poletno sezono na Kopah po obisku in prihodkih približati zimski," je poudaril izvršni direktor družbe Primož Kotnik. Velik potencial vidi v privabljanju tujih gostov, ki se jim skupaj s povezano družbo Robeta, kjer izdeluje luksuzne avtodome, predstavljajo na sejmih v tujini. Na sejmih se se povezujejo tudi z velikimi tujimi agencijami, dogovor z eno največjih v Avstriji in Nemčiji naj bi se obetal v kratkem.

Hkrati se na Kopah povečuje število domačih avtobusnih gostov. Medtem ko so lani našteli nekaj več kot 40 avtobusov, imajo letos že dogovorjene prihode okoli sto avtobusov, ki na Kope prihajajo predvsem zaradi etnološko obarvanega programa, imenovanega holcerija.

V družbi Vabo, ki je pozimi ustvarila 33.000 nočitev, ob dopolnjevanju programa in naložbah poudarjajo pomen povezovanja v regiji in skupnega načrtovanja, čemur prikimavajo tudi v domačih občinah, v Mislinji in Slovenj Gradcu.

Kot je povedal direktor slovenjgraškega javnega zavoda Spotur Tilen Klugler, je sodelovanje z družbo Vabo zelo dobro, največ pa sodelujejo v poletni sezoni predvsem na področju športnega turizma, saj v Slovenj Gradec in na Kope prihajajo na poletne priprave mnoge domače in tuje športne ekipe.

S športnim turizmom slovenjgraška občina ustvari največ nočitev, je povedal Klugler in dodal, da so že zdaj skoraj vse zmogljivosti čez poletje v mladinskem hotelu zasedene. Stadion in športna dvorana že pokata po šivih, je izpostavil in dodal, da je zato naloga občine, da aktivno pristopi k izgradnji tako nove pokrite športne dvorane in tudi pomožnega stadiona. V luči dodatnih doživljajskih programov v Slovenj Gradcu je napovedal ureditev sobe pobega in zagon programa odkleni mesto, po jesenskih lokalnih volitvah pa tudi pripravo nove turistične strategije občine.

V slovenjgraški občini so sicer lani našteli več kot 32.000 nočitev, kar je skoraj četrtino več kot v 2016. Tukaj niso vštete nočitve na Kopah, ki se nahajajo na območju Občine Mislinja. Tudi tam si po besedah Andreje Srt z mislinjske občine z različnimi aktivnostmi prizadevajo razvijati turizem, med drugim si veliko obetajo tudi od nadaljnjega razvoja kolesarskih povezav.