c S
V družbi Štore Steel v petek dveurna opozorilna stavka 24.05.2018 13:32 Štore, 24. maja (STA) - Konfederacija slovenskih sindikatov je za petek v družbi Štore Steel napovedala dveurno opozorilno stavko. Stavka je posledica nepripravljenosti vodstva podjetja za socialni dialog s sindikatom. Zato so se delavci odločili, da gredo v ekonomsko interesno stavko, ki bo potekala od 13. do 15. ure, so danes sporočili iz sindikata.

Kot so za STA povedali v omenjenem sindikatu, so poskušali z upravo družbe Štore Steel, ki jo vodi Ivan Jurkošek, voditi socialni dialog, a ta ni bil uspešen. Osnovna stavkovna zahteva je dvig plače zaposlenim v obratu jeklarna za 25 odstotkov zaradi zahtevnih pogojev dela.

Stavkalo bo od 170 do 180 delavcev v obratu jeklarna, ki sicer ima 520 zaposlenih. Stavka bo potekala na delovnih mest, eno uro bodo stavkali delavci prve izmene, drugo uro pa delavci druge izmene.

Pomočnik direktorja Štore Steel Gorazd Tratnik je za STA povedal, da se s sindikatom Skei in Konfederacijo slovenskih sindikatov pogajajo o dvigu osnovnih plač. Povprečna bruto plača v podjetju je lani znašala 1759 evrov, povprečna plača v prvih štirih mesecih letos brez nagrade za uspešnost, ki se izplačuje konec leta, pa 1703 evra.

Dejal je tudi, da so lani v podjetju sklenili nov aneks k podjetniški kolektivni pogodbi, s katerim so se dogovorili o novem načinu izplačila variabilnega dela plače. Kriterij izplačila je uspešnost poslovanja, izplačilo pa je v skladu z novelo zakona o dohodnini, kar zaposlenim daje višji neto prejemek.

Po Tratnikovih besedah so zaposlene obvestili, da stavka ni organizirana skladno z zakonom, ker to ni odločitev večine zaposlenih v podjetju, niti je ne organizirata omenjena sindikata.

"Vodstvo je v rednem dialogu s sindikatoma Skei in Konfederacijo slovenskih sindikatov, ki zakonito predstavljata zaposlene, vseskozi vzdrževalo primerno komunikacijo. S sindikatom Skei smo se tudi dogovorili o pogajanjih o njihovih zahtevah in jih 16. maja tudi začeli. Sindikat konfederacije smo večkrat pozvali, da se pogajanjem pridruži," je še dejal Tratnik.

Stavkovni odbor bo v petek na novinarski konferenci v Celju predstavil stavkovne zahteve in predviden potek opozorilne stavke z nadaljevanjem oz. stopnjevanjem.

Po navedbah sindikata so zbrali podpise podpore stavki večine zaposlenih v obratu jeklarna, oblikovali stavkovni odbor in v skladu z zakonskim rokom napovedali stavko.