c S
Tudi Sloles dvignil glas ob načrtovani gradnji žage na Gomilskem 24.05.2018 11:21 Ljubljana, 24. maja (STA) - V združenju Sloles tako kot v OZS in Združenju lesne in pohištvene industrije pri GZS nasprotujejo izgradnji največje žage v Sloveniji, ki jo ob vladni podpori na Gomilskem načrtuje škotsko podjetje BSW. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, nasprotujejo favoriziranju tujega investitorja pred domačimi.

V Slolesu - ta po lastnih navedbah združuje podjetja, ki skupaj pokrivajo nad 66 odstotkov celotne proizvodnje žaganega lesa v Sloveniji - poudarjajo, da politika s tujim investitorjem gradi za slovenske razmere megalomanski obrat za razrez iglavcev, za kar je sicer trenutno v Sloveniji dovolj zmogljivosti.

V Sloveniji po njihovem mnenju potrebujemo pomoč domačim investicijam v posodabljanje obstoječih obratov, predvsem pa pomoč domačim investicijam v nove obrate za dodelavo rezanega lesa iglavcev in v obrate za predelavo listavcev.

Kot so navedli, so pristojni politiki lani posredovali tudi njihovo analizo lesnopredelovalne panoge v Sloveniji, ki med je drugim vsebovala tudi analizo potreb in možnosti za nadaljnji razvoj, pa nanjo do sedaj niso dobili odziva.

V združenju menijo tudi, da imamo v Sloveniji dovolj lastnega znanja, nimamo pa ustrezne podpore in vzpodbud.

Načrtovana škotska žaga - gre za 40-milijonsko investicijo, ki jo bo družba BSW začela graditi predvidoma septembra - bo po navedbah Slolesa predelovala tisto vrsto gozdnih lesnih sortimentov, ki jih v Sloveniji že sedaj primanjkuje.

V Slolesu nasprotujejo politiki, ki favorizira tuje investitorje in jim nudi državno pomoč v obliki finančnih sredstev in v zagotovljeni 15-letni prodaji državnega lesa mimo javnih razpisov, ter zahtevajo enake pogoje za domače in tuje investitorje oz. za vse obstoječe in bodoče predelovalce lesa v Sloveniji.

Postregli so tudi s podatki o investicijah domačih žagarjev. Po njihovih navedbah je bilo lani brez državnih pomoči za približno 30 milijonov evrov investicij, v letošnjem in prihodnjem letu pa je načrtovanih za 55 milijonov evrov investicij.

"Neodgovorno je lastno industrijo, ki se je po dveh desetletjih životarjenja brez posluha politike za njene težave, končno začela brez posebne državne pomoči postavljati na noge, po propadu pohištvene industrije pehati v ponovno prilagajanje ob tem pa tujcem omogočati, da poberejo smetano," so zapisali v Slolesu, kjer menijo, da je vladna politika vzpodbudna predvsem do tujih vlagateljev, manj pa do domačih.

Družba BSW je investicijo predstavila v torek. Visokotehnološki lesnopredelovalni center vključuje največjo žago v Sloveniji s kapaciteto razreza 300.000 kubičnih metrov lesa letno. Zagon proizvodnje je predviden za začetek leta 2020, že prihodnje leto pa bo BSW odkupoval les od slovenskih žag.

Celotna investicija, ki bo po napovedih prinesla skupno 170 novih delovnih mest, obsega proizvodne komplekse na treh lokacijah. Poleg centra na Gomilskem načrtujejo še peletarno in kogeneracijo na lesno biomaso v Šoštanju ter proizvodnjo palet in lesene embalaže v Letušu.

Že dan pred predstavitvijo investicije so se oglasili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in izrazili nasprotovanje prihodu škotskega investitorja. Prepričani so, da bodo zaradi tega izgubili delo številni manjši žagarji v Sloveniji. Investiciji nasprotuje tudi Združenje lesne in pohištvene industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije(GZS).