c S
Na kratko iz gospodarstva 24.05.2018 07:28 Ljubljana, 23. maja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je po pisanju Financ lani dosegla malenkostno rast prihodkov, leto pa končala z 32 milijoni evrov izgube. Izguba se je tako glede na leto 2016, ko je nanesla 47,2 milijona evrov, zmanjšala. Kot izhaja iz bilanc, objavljenih v poslovnih bazah, so v Šoštanju lani precej zarezali v stroške dela - ti so v primerjavi z letom prej upadli za skoraj tretjino oz. dobre štiri milijone evrov. Glede na leto prej se je lani za 40 odstotkov na 30 milijonov evrov okrepil EBITDA. Teš je imel konec lanskega leta za 73 milijonov evrov kratkoročnih obveznosti (25-odstotna rast glede na leto 2016) in za 543 milijonov evrov dolgoročnih obveznosti (sedem odstotkov manj kot leto prej). Družba bo sicer lansko poslovanje predstavila na novinarski konferenci, ki bo julija, po koncu remonta šestega bloka.

Pošta Slovenije je danes prejela mednarodni certifikat ISO 50001 za učinkovito in racionalno upravljanje z energijo, od direktorja Slovenskega instituta za kakovost in meroslovje (SIQ) Igorja Likarja ga je prevzel član poslovodstva Pošte Slovenije Andrej Rihter. Pošta Slovenije je certifikat prejela, ker je vzpostavila sistem, ki omogoča uresničevanje energetske politike, katere namen je nenehno zniževanje porabe energije ter zmanjševanje negativnih vplivov na okolje, predvsem pri stavbah, voznem parku in IT-projektih, so sporočili s Pošte.

Nadzorni svet Abanke se je na torkovi seji seznanil z odstopno izjavo nadzornice Bernarde Babič. Funkcija članice nadzornega sveta jih bo prenehala s 5. julijem. Nadzorniki so se seznanili tudi s poročilom o finančnem poslovanju Abanke v prvem trimesečju ter poročilom o izvajanju zavez, danih Evropski komisiji, so prek spletne strani Ljubljanske borze danes sporočili iz Abanke.

Nadzorni svet DZS je na torkovi seji sprejel letno poročilo družbe in skupine DZS za leto 2017, so prek spletne strani Ljubljanske borze danes sporočili iz DZS.

Nadzorni svet Tovarna olja Gea se je na današnji seji seznanil s tekočim poslovanjem družbe oz. s poslovanjem v letošnjih prvih treh mesecih ter se je seznanil z likvidnostjo in solventnostjo družbe Tovarne olja Gea na dan 22. maj, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz družbe.

V Zagrebu bo v četrtek in petek v organizaciji Ljubljanske in Zagrebške borze potekala peta izvedba investicijske konference. Tokrat bodo na dogodku sodelovali Intereuropa, Petrol, Sava Re, Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav, AD Plastik, Arena Hospitality Group, Atlantic Grupa, Hrvatska elektroprivreda, Hrvatski Telekom, Ina, Luka Rijeka, Podravka, Tankerska Next Generation, Valamar Riviera in Zagrebška borza, je objavila Ljubljanska borza.

Ljubljanska borza je dopoldne do 5. junija začasno ustavila trgovanje z delnicami Zdravilišča Rogaška z oznakami RGZR in RGZP. Borza se je za začasno zaustavitev trgovanja z delnicami odločila na zahtevo izdajatelja, torej Zdravilišča Rogaška.