c S
V EU znova o Grčiji in bančni uniji, ključne odločitve junija 24.05.2018 07:51 Bruselj, 24. maja (STA) - Finančni ministri držav v območju evra, med njimi slovenska ministrica Mateja Vraničar Erman, bodo danes v Bruslju znova razpravljali o izvajanju programa finančne pomoči za Grčijo. V razširjeni sestavi, torej 27 članic brez Britanije, pa o prizadevanjih za dokončanje bančne unije. Odločitve se pričakujejo šele na naslednjem sestanku 21. junija.

Avgusta se izteče tretji finančni program za Grčijo, a odprtih vprašanj je še veliko. Najprej mora grška vlada sprejeti sveženj socialnih in gospodarskih ukrepov, potrebnih za izplačilo zadnjega finančnega obroka, za katerega še ni jasno, kolikšen bo.

Ključno je vprašanje lajšanja ogromnega grškega javnega dolga. Pogovori so osredotočeni na francoski predlog vezave odplačevanja dolga na raven rasti. Od dogovora glede dolga je odvisno sodelovanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) pri podpori Grčiji.

Odprto je tudi vprašanje nadzora Grčije po koncu programa. V Atenah zavračajo možnost previdnostnega posojila, ki bi pomenilo nove pogoje in zahteve po ukrepanju. Doslej še nobena država, ki je potrebovala pomoč, ni zaprosila za previdnostno posojilo.

V razširjeni sestavi bodo ministri nadaljevali razpravo o bančni uniji, zlasti o spornem tretjem stebru, ki predvideva skupen sistem jamstev za bančne vloge. To pomeni delitev tveganj, do česar je zadržana Nemčija, ki pri tem prevzema največjo odgovornost.