c S
Sankt Peterburg bo gostil mednarodni gospodarski forum 24.05.2018 07:50 Sankt Peterburg, 24. maja (STA) - V Sankt Peterburgu se danes začenja dvodnevni gospodarski forum, ki se ga bodo udeležili številni tuji gosti. Na povabilo tamkajšnjega predsednika Vladimirja Putina v rusko mesto prihajata tudi japonski premier Shinzo Abe in francoski predsednik Emmanuel Macron. S slednjim bo Putin po napovedih spregovoril o številnih perečih temah.

Mednarodnega gospodarskega foruma Sankt Peterburg (SPIEF) se bo po napovedih organizatorjev udeležilo okoli 15.000 delegatov iz več kot 100 držav. Letos bo dogodek nosil naslov Ustvariti na zaupanju temelječe gospodarstvo, s čimer želi Rusija po poročanju tujih medijev poudariti pripravljenost na dialog z mednarodno skupnostjo glede nekaterih ključnih vprašanj.

Podpredsednik organizacijskega komiteja Anton Kobjakov je pojasnil, da bo forum združil predsednike in premierje držav, druge javne osebe in vodje velikih podjetij ter mednarodnih organizacij, pa tudi vodilne strokovnjake in analitike.

Med vidnejšimi gosti bodo francoski predsednik Macron, japonski premier Abe in prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde. Močno delegacijo bo poslala tudi Kitajska, v Sankt Peterburgu pa med drugim pričakujejo tudi goste iz Latinske Amerike in Kube.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pred forumom dejal, da se ta odvija v času, ko je mednarodno okolje težavno, zlasti v luči sankcij, ki so jih zoper Rusijo uvedle ZDA. Kljub temu zanimanje za dogodek ni nič manjše, je dodal.

Ob robu foruma je pričakovati več dvostranskih srečanj, v ospredju bo srečanje Putina in Macrona. Kot tuji mediji povzemajo sporočilo iz Kremlja, se bosta voditelja dotaknila vrste vprašanj, med drugim bosta spregovorila o Iranu, Siriji in Ukrajini.

SPIEF v Rusiji organizirajo od leta 1997, od leta 2006 poteka pod pokroviteljstvom ruskega predsednika, ki je na njem tudi vedno navzoč. V več kot 20-letni zgodovini je forum postal ena glavnih platform za srečanje gospodarstvenikov in politikov. V sklopu lanskega foruma so sodelujoči sklenili 475 naložbenih pogodb, memorandumov in deklaracij, še poročajo mediji.