c S
KD Group prodal Adriatic Slovenico družbi Generali CEE 23.05.2018 16:14 Ljubljana, 23. maja (STA) - Družba KD Group je prodala zavarovalnico Adriatic Slovenica družbi Generali CEE, ki je del italijanske Generali Group. Kupnina za 100-odstotni delež znaša 245 milijonov evrov, posel bo zaključen v drugi polovici leta. Generali bo s prevzemom Adriatic Slovenice in KD Skladov, ki so v njeni lasti, postal druga največja zavarovalna družba v državi.

Kot so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz KD Group, so pogodbo o prodaji podpisali danes. Izvršitev posla je pogojena s predhodno izpolnitvijo več pogojev, med drugim s pridobitvijo ustreznih regulatornih soglasij ter pod pogojem odobritve pogodbe s strani skupščine delničarjev KD Group. Posel bo predvidoma zaključen v drugi polovici leta.

"Ta prevzem nam ponuja številne nove poslovne priložnosti, med drugim tudi doseg do večje baze potencialnih strank," je, kot so sporočili iz Generalija, dejala predsednica uprave Generali zavarovalnice v Sloveniji Vanja Hrovat. Kot je ocenila, Adriatic Slovenica dela dobro in je v preteklih letih ustvarila številne pomembne dosežke.

Upravni odbor družbe KD Group je novembra lani za finančnega svetovalca pri iskanju strateškega investitorja izbral družbo Lazard. V začetku marca je sklenil, da bo izbrane potencialne investitorje za nakup Adriatic Slovenice povabil k skrbnemu pregledu zavarovalnice. Sredi maja je z družbo Generali CEE sklenil dogovor o ekskluzivnosti pogajanj za prodajo.

Adriatic Slovenica, ki ima v lasti družbo KD Skladi, je del Skupine KD Group. Družba za upravljanje KD Skladi z več kot 750 milijoni evrov vrednosti upravljanih sredstev in 20-odstotnim tržnim deležem zavzema tretje mesto na slovenskem trgu. Podružnici ima tudi na Hrvaškem in v Makedoniji.

Skupina Adriatic Slovenica je lani ustvarila 11,4 milijona evrov čistega dobička ali 4,2 odstotka manj kot leto prej. Tretja največja zavarovalniška skupina z nekaj več kot 1000 zaposlenimi je na slovenskem trgu dosegla skoraj 15-odstotni tržni delež. Zavarovalnica ponuja premoženjska, nezgodna, zdravstvena, življenjska in pokojninska zavarovanja. Ima več kot 500.000 strank, 1,7 milijona zavarovalnih polic, lani je ustvarila 304 milijonov evrov obračunane bruto premij. V Sloveniji ima 373 prodajnih mest.

Generali CEE je holdinška družba, ki obvladuje družbe iz Generali Group v srednji in vzhodni Evropi, Avstriji in Rusiji. Je tudi lastnica Generali zavarovalnice iz Ljubljane. Ta je v Sloveniji kot prva tuja zavarovalnica navzoča od leta 1997. S skupnimi prihodki od premij v višini 98 milijonov evrov pokriva 4,9 odstotkov trga in se uvršča na peto mesto. Zaposluje okoli 450 ljudi.

Generali svojo prisotnost v srednji in vzhodni Evropi poleg v Sloveniji krepi tudi na Poljskem. Sklenil je namreč sporazum o pridobitvi nadzora nad poljsko življenjsko zavarovalnico Concordia Capital in premoženjsko zavarovalnico Concordia Polska TUW od njihovih nemških lastnikov Concordia Versicherung in Vereinigte Hagelversicherung. Tudi ta posel čaka na potrditev regulativnih organov.

Regionalni direktor za Avstrijo, srednjo in vzhodno Evropo ter Rusijo in generalni direktor Generali CEE Luciano Cirina je dejal, da oba prevzema predstavljata korak naprej v izvajanju strategije skupine za izboljšanje položaja v regiji, ki je strateško pomembna. "Naše poslovanje se bo tudi s pomočjo prevzemov v regiji povečalo za približno sedem odstotkov in doseglo več kot 6,4 milijarde evrov premij," je ocenil.

Generali Group je ena največjih mednarodnih zavarovalniških družb na svetu. V 60 državah v preko 420 hčerinskih družbah zaposluje več kot 71.000 ljudi. Skupni prihodki od premij so lani presegli 68 milijard evrov.

Največja zavarovalnica v Sloveniji je Zavarovalnica Triglav. Trenutno je na drugem mestu Zavarovalnica Sava, ki je zaživela jeseni 2016, in sicer z združitvijo Zavarovalnice Maribor, Zavarovalnice Tilia, Velebit osiguranja in Velebit životnega osiguranja.