c S
Podelili nagrade 13 severnoprimorskim inovatorjem 23.05.2018 14:20 Ajdovščina, 23. maja (STA) - Na 23. srečanju gospodarstvenikov Primorske, ki ga je Severno Primorska gospodarska zbornica Nova Gorica danes pripravila v Ajdovščini, so na forumu spregovorili o Industriji 4.0 oziroma četrti industrijski revoluciji. V nadaljevanju srečanja pa so podelili priznanja 13 najboljšim letošnjim inovatorjem v regiji.

O projektu Industrija 4.0, kaj je in kako se podjetja nanjo pripravljajo je že v uvodnem nagovoru predstavila direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Sonja Šmuc. Poudarila je, da so inovacije gibalo razvoja in nujno potrebne, če želi slovensko gospodarstvo v prihodnjem desetletju skoraj podvojiti izvoz.

Predsednik upravnega odbora Severno Primorske gospodarske zbornice Julijan Fortunat je prisotne nagovoril z zadovoljstvom, da so rasti dobička in dodane vrednosti severnoprimorskega gospodarstva dokaz o dobrem delu. "Z dosežki lahko pokažemo svetu, da smo na Severnoprimorskem enakovredni ostalemu svetovnemu gospodarstvu," je dejal in ob tem poudaril sodelovanje regijskega gospodarstva.

Ajdovski župan Tadej Beočanin pa je izpostavil predvsem dosežke občine na gospodarskem nivoju v zadnjih letih. Z različnimi subvencijami in ugodnimi pogoji v obrtno podjetniških conah so uspeli privabiti nove, tudi tuje investitorje, ki so samo v zadnjih treh letih ustvarili 800 novih delovnih mest.

Ajdovska občina pa z različnimi spodbudami želi razvijati tudi turizem, med napori na tem področju je Beočanin omenil zadnje priznanje, saj je Vipavska dolina po mnenju medijske hiše Lonely Planet izbrana med letošnjih top 10 destinacij v Evropi.

Na forumu je bilo slišati tudi nekaj pripomb. Direktor ajdovskega Pipistrela Ivo Boscarol je dejal, da je "industrija 4.0 že preteklost, torej se moramo obrniti naprej, na revolucijo pet, šest. Mislim, da toliko gorja in problemov, kot so na človeku in na okolju naredile prve štiri revolucije, ne moremo več dopustiti v petki in šestici".

Sicer pa so letos na razpis za najboljše inovacije prejeli 13 prijav inovacij, pri čemer je sodelovalo 55 inovatorjev in inovatork. Strokovna komisija pod vodstvom Mateja Stresa je odločila, da dve zaslužita bronasto priznanje, štiri srebrno, sedem pa zlato priznanje. Štiri najbolje ocenjene zlate inovacije bodo zastopale regijo na državnem nivoju.

Vse inovacije niso prispevali iz proizvodnih dejavnosti, pač pa posegajo tudi na družbeno področje.

V 16 letih je prispelo 160 prijav inovacij, pri katerih je sodelovalo 595 inovatorjev iz različnih podjetij iz celotne regije. Cilj projekta je uveljavljanje inovacijske dejavnosti kot gibala trajnostnega razvoja gospodarstva in pospeševanja podjetništva.