c S
Občine storile prvi korak za revitalizacijo dolenjske železnice do Karlovca 23.05.2018 13:58 Novo mesto, 23. maja (STA) - Devet slovenskih županov in predstavnica Karlovške županije so na Otočcu podpisali dogovor o sodelovanju pri revitalizaciji čezmejne železniške infrastrukture od Ljubljane preko Dolenjske in Bele krajine do Karlovca. Podpisa sta se udeležila tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in pomočnik njegovega hrvaškega kolega Alen Gospočić.

Pojasnili so, da sto let stara železniška proga nedvomno potrebuje revitalizacijo, ki bo pripomogla k boljši povezanosti, mednarodnemu sodelovanju in razvoju občin ter regij.

Eden prvih pobudnikov projekta, grosupeljski župan Peter Verlič, je po današnjem podpisu povedal, da je dogovor predpogoj za ustanovitev evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, ki bo pravna oblika regijskega in čezmejnega sodelovanja ter zagotavljanja evropskega naložbenega denarja.

Pri projektu, ki bi ga lahko izpeljali v približno desetih letih, sicer računajo na različne denarne vire. Njegovi cilji so modernizacija omenjene železniške proge, višja potovalna hitrost, okrepitev nosilnosti proge, ureditev postajališč in odprava nivojskih prehodov.

V nadaljevanju bi progo elektrificirali in preko omenjenega združenja nabavili deset sodobnih vlakovnih potniških garnitur, s čimer bi vzpostavili normalen potniški promet. Projekta sicer še niso vrednostno ocenili, kot najbližja primerjava pa se ponuja modernizacija kočevske proge, je še dejal Verlič.

Dogovor o revitalizaciji železnice od Ljubljane do Grosupljega, Trebnjega, Novega mesta, Metlike, Karlovca in Zagreba so podpisali predstavniki občin Novo mesto, Črnomelj, Grosuplje, Ivančna Gorica, Metlika, Mirna Peč, Semič, Trebnje, Škofljica in hrvaške Karlovške županije. Koordinator projekta na slovenski strani je Mestna občina Novo mesto.

Projekt sta podprla tudi predstavnika slovenskega in hrvaškega infrastrukturnega ministrstva. Minister, ki opravlja tekoče posle, Gašperšič je povedal za STA, da mora država na tej progi zagotoviti izboljšanje stanja.

Potovalno hitrost bi sicer radi zvišali vsaj na 70 kilometrov na uro, kar naj bi med drugim dosegli z modernizacijo signalno-varnostne opreme in železniških postaj ter z ukinitvijo nevarnih nivojskih križanj.

Gašperšič se je sicer pred omenjenim podpisom mudil v Dolenjskih Toplicah, kjer je s tamkajšnjo občino podpisal sofinancerski sporazum za začetek gradnje prve etape topliške obvoznice. Ta predvideva naložbo v znesku približno 1,2 milijona evrov, ki jo bo država pokrila v dobrih štirih petinah. Celotna naložba bo sicer dosegla pet milijonov evrov. Graditi naj bi začeli septembra.

Na Otočcu je uro kasneje z novomeško občino podpisal sofinancerski sporazum o prenovi druge etape novomeške Šmihelske ceste. Naložba bo stala približno milijon evrov, dobre štiri petine denarja bo zanjo prispevala država, je še navedel Gašperšič.