c S
Družba Mercator v četrtletju z rahlim padcem prihodkov 23.05.2018 11:27 Ljubljana, 23. maja (STA) - Družba Poslovni sistem Mercator je v prvem četrtletju zabeležila 280,44 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 1,2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček matične družbe znotraj skupine Mercator se je ustavil 41,3 odstotka višje pri 4,75 milijona evrov.

V Mercatorju padec prihodkov pripisujejo predvsem posledicam dogajanja okoli skupine Agrokor, padca prihodkov v tranzitu in izpada prihodkov v programu agrooprema, izhaja iz poročila o poslovanju, objavljenega na spletni strani Ljubljanske borze.

Poslovni sistem Mercator je v prvih treh mesecih leta ustvaril 10,19 milijona evrov dobička iz poslovanja, kar je 53,7 odstotka več kot v primerljivem obdobju lani.

Dobiček pred davki se je ustavil pri 5,91 milijona evrov, kar je 38,75 odstotka več kot v prvih treh mesecih leta 2017. Dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) pa je znašal 18,25 milijona evrov in je za 16,1 odstotka višji kot leto prej.

Neto finančnih odhodkov je bilo za 4,28 milijona evrov, potem ko jih je bilo eno prej za tri milijone evrov.

Mercator je prvo oceno poslovanja v prvem četrtletju sicer objavil že 8. maja, danes pa so poročilo objavili na spletni strani Ljubljanske borze.

Skupina Mercator je v prvem četrtletju po prvih podatkih ustvarila 25,8 milijona evrov EBITDA, kar je 36,5 odstotka več kot v primerljivem lanskem obdobju. Skupina je v prvem četrtletju zabeležila tudi 1,3-odstotno rast prihodkov iz prodaje glede na primerljivo obdobje preteklega leta.

Predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić je že ob objavi prve ocene izpostavil, da njihova nova strategija zagotavlja poslovno rast oz. dobre poslovne rezultate. "Vpeljali smo nov koncept trgovin, nadaljujemo s prenovami trgovin v regiji, izboljšali smo konkurenčnost storitev in prilagodili prodajni asortiment," je dodal.