c S
Podpisan dogovor za razvoj Zasavske razvojne regije 23.05.2018 07:29 Hrastnik, 22. maja (STA) - V Hrastniku je danes gospodarski minister, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek, s predstavniki Zasavja podpisal dogovor za razvoj Zasavske razvojne regije. Kot je ob tej priložnosti povedal minister, skupna vrednost projektov dogovora znaša 25,9 milijona evrov, pri čemer prispevek EU in nacionalnih sredstev dosega 18,6 milijona evrov.

Po besedah Počivalška se obseg evropskih sredstev z leti zmanjšuje, zato je nujno, da pristojni identificirajo tiste razvojne projekte, ki jih bodo resnično v največji možni meri koristili.

Kot je poudaril, so se v regiji odločili, da bodo sredstva v okviru prvega in drugega povabila usmerili v izboljšanje poslovnega okolja, in sicer s širitvijo poslovnih con ter z vzpostavitvijo podjetniškega inkubatorja v Trbovljah. "Zgradili boste javno infrastrukturo za odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Save ter v vseh treh občinah izgradili kolesarske površine. Z vidika odpiranja regije v svet moram pozdraviti tudi dogovor, da boste začeli z izgradnjo prve faze ceste Hrastnik-Zidani Most, torej z izgradnjo mostu čez Savo v občini Hrastnik," je dejal minister.

Spomnil je tudi, da je gospodarsko ministrstvo v ponedeljek prek petega javnega razpisa za sofinanciranje začetnih investicij podjetij in ustvarjanja novih delovnih mest na območju občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje za leti 2018 in 2019 zagotovilo 1,3 milijona evrov. Prejeli so 21 vlog, sredstva pa dodelili šestim podjetjem.

Po mnenju Počivalška je zasavsko regijo sicer močno zaznamovala rudarska tradicija. A postopoma se Zasavje spreminja v regijo z mednarodno konkurenčno steklarsko, kemično industrijo in okoljem, ki je prijazno do malih in srednje velikih podjetij. "Nedvomno ste posebej ponosni na tista visoko specializirana zasavska podjetja, ki sodijo med vodilna na svetu v svoji branži," pravi minister.

Vsa tri središča ob Savi so po njegovi oceni izjemno dobro izkoristila sredstva EU. Spomnil je tudi, da gospodarsko ministrstvo tudi v okviru programa spodbujanja konkurenčnosti in ukrepov razvojne podpore za območje občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje v obdobju 2013-2020 izvaja posebne ukrepe namenjene podjetjem in osebam v teh občinah.

Da bo Zasavje raslo tudi vnaprej, pa moramo poskrbeti, da bodo mladi, izobraženi in usposobljeni kadri ostali v regiji, je še dodal Počivalšek. Vsa tri središča ob Savi v Zasavju se tako morajo razvijati v smeri, ki zagotavlja boljše bivanjske pogoje in prijazno poslovno okolje.