c S
Sloveniji iz Bruslja nova proračunska in reformna priporočila 23.05.2018 08:00 Bruselj, 23. maja (STA) - Evropska komisija bo danes objavila spomladanski gospodarski sveženj, ki bo med drugim vključeval nov niz priporočil članicam EU za proračunsko in reformno ukrepanje. Slovenija lahko pričakuje podobna sporočila kot lani, torej poziv k fiskalnemu naporu ter k nadaljnjemu izvajanju reform, zlasti zdravstvene in pokojninske.

Lani je komisija Slovenijo pozvala k znatnemu fiskalnemu naporu. V Bruslju od Slovenije v tem letu pričakujejo 0,6-odstoten strukturni fiskalni napor in že vseskozi opozarjajo na tveganja odstopanj od tega cilja. Sprva je bil sicer predviden enoodstoten napor, a je komisija cilj zmehčala.

Slovenija je po odpravi presežnega javnofinančnega primanjkljaja v letu 2016 sedaj v preventivni fazi procesa spremljanja javnih financ članic. V tej fazi je komisija osredotočena na uresničevanje srednjeročnega proračunskega cilja, ki predvideva uravnotežen proračun.

Poleg tega je komisija Slovenijo lani pozvala k nadaljnjemu izvajanju reform na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe in pokojninskega sistema, pri čemer je znova opozorila, da se prebivalstvo v Sloveniji stara hitreje kot v večini drugih članic in da se država sooča z velikimi tveganji glede dolgoročne stabilnosti javnih financ.

Priporočila za reformno in proračunsko ukrepanje, poznana po angleški okrajšavi CSR (country specific recommendations), so vrhunec evropskega semestra, cikla tesnejšega usklajevanja politik članic pod budnim bruseljskim očesom, uvedenega sredi finančne krize leta 2011 s ciljem preprečevanja novih kriz.

Članice priporočila na splošno slabo uresničujejo. Komisija se trudi to izboljšati, zato je v predlogu za večletni evropski proračun po letu 2020 tudi predvidela tesnejšo povezavo med izpolnjevanjem priporočil in črpanjem evropskih sredstev.