c S
Avstrija z reformo zdravstvenih zavarovalnic do milijarde evrov prihranka 22.05.2018 17:02 Dunaj, 22. maja (STA) - Avstrija želi z združevanjem zdravstvenih zavarovalnic in zmanjšanjem števila delovnih mest znižati stroške za zdravstvo. Kancler Sebastian Kurz je danes napovedal, da bo država do leta 2023 na račun znižanja stroškov privarčevala kar milijardo evrov za zdravstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Avstriji želijo zmanjšati število zavarovalnic z 21 na štiri ali pet, iz devetih območnih zavarovalnic za delojemalce pa bodo naredili eno centralno, z devetimi manjšimi izpostavami. Zavarovanja za državne uradnike bo po novem v celoti prevzela zavarovalnica državnih železnic. Vlada je ob tem izpostavila, da ne načrtuje zvišanja zavarovalne premije in odpuščanj, ki bi bila posledica reforme.

Reforma je ena od predvolilnih obljub koalicije med ljudsko stranko (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ). Eden ključnih elementov reforme je uspešna prerazporejanje delovne sile in prepoved zaposlovanja novih kadrov. Trenutno v tem segmentu že dela 19.000 zaposlenih.

Reforma je naletela na kritiko opozicijskih avstrijskih socialistov (SPÖ), kjer so mnenja, da je milijardo moč privarčevati le na plečih pacientov s slabšimi uslugami, saj po njihovem mnenju stroški upravljanja zavarovalnic znašajo 500 milijonov evrov letno.