c S
Za Vrata v Pomurje tudi evropska sredstva 22.05.2018 17:02 Ljubljana, 22. maja (STA) - Projekt Vrata v Pomurje - regijski promocijski center bo sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj, in sicer v višini nekaj manj kot 2,1 milijona evrov. Projekt je vreden 4,4 milijona evrov, so sporočili iz službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki je organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad.

Mestna občina Murska Sobota bo z umestitvijo slovenskega paviljona s svetovne razstave Expo v Milanu ob soboško jezero in vzpostavitvijo regijskega promocijskega centra v njem odpravila funkcionalno, fizično in okoljsko degradacijo tega območja, so spomnili v službi.

Nove vsebine in namembnost bodo prispevale k revitalizaciji območja, ki s postavitvijo edinstvenega in atraktivnega objekta s stičiščem turistične in gospodarske promocije regije ne bo več zapuščeno. Ureditev infrastrukture in s tem dostopnost območja, postavitev novih objektov, ureditev okolice in nove turistično-rekreativne dejavnosti bodo prispevali k novi kakovosti prostora za lokalno prebivalstvo kot tudi obiskovalce.

Projekt je je pomemben tudi z okoljskega vidika, saj bodo v tem okviru zaključeni vsi izkopi gramoza v okolici, kar bo odpravilo nadaljnje obremenjevanja zemlje in vode, so dodali.

V Murski Soboti vztrajajo, da bo objekt nosil ime Expano, čeprav je to ime po mnenju ministrstva za kulturo nezakonito. Projekt je po mnenju soboškega župana Aleksandra Jevška edinstven za vzpostavitev organizacije, ki bo usklajevala turistično ponudbo v regiji, v njem bo točka za razvoj podjetništva in predstavljanje tujim vlagateljem, pa tudi gostinski del s pomursko kulinariko in domačimi izdelki.