c S
V bohinjskem turizmu poudarjajo urejen odnos z lastniki zemljišč in odnos do narave 22.05.2018 17:01 Bohinj, 22. maja (STA) - Bohinjski turizem svojo prihodnost snuje zlasti na ohranjanju svoje naravne dediščine, na kar kažeta tudi festival alpskega cvetja in urejanje pohodniških poti. Hkrati se vodilni v turizmu, kot so povedali na današnji novinarski konferenci, zavedajo pomena sodelovanja z domačini, urejenega odnosa z lastniki zemljišč in vzgoje novih generacij.

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus je pred petkovim začetkom 12. mednarodnega festivala alpskega cvetja pojasnil, da je festival nastal iz potrebe po spodbujanju pravega odnosa do našega okolja. "Festival naše filozofije ni veliko spremenil, je pa prebudil naš odnos in jasno zavezo ter kaže, da smo tudi v luči naraščajočega turizma na pravi poti," je dejal.

Kot je izpostavil, skušajo v to čim bolj vključevati tudi lokalno prebivalstvo. Prav ohranitev biodiverzitete bo v prihodnje namreč ključnega pomena, trajnostno naravnan turizem pa lahko pripomore k njej, je prepričan Langus. Ob tem je spomnil, da ob velikih vlaganjih, ki jih običajno zahteva turizem, v rožo, ki zraste na polju, ni treba dejansko ničesar vložiti, le ohraniti jo je treba.

Takšne vzdržne trajnostne načine delovanja v turizmu podpira tudi javni zavod Triglavski narodni park (TNP). Kot je povedala Ana Marija Kunstelj iz zavoda, ki je soorganizator festivala cvetja, je festival dober primer, kako je mogoče narediti turistične produkte, ki so v skladu s trajnostnim obiskovanjem narave.

Tudi bohinjska osnovna šola se s svojimi dogodki vključuje v festival od samega začetka. Ob tem skrbi za vzgojo mladih Bohinjcev, ki bodo v prihodnje ustvarjalci naše kulturne in zaščitniki naše naravne krajine, je izpostavila ravnateljica Mojca Rozman in dodala, da če otrok ne bodo vzgojili v duhu teh prizadevanj, bo vse zaman.

Predsednik sveta javnega zavoda Turizem Bohinj Bojan Traven je prepričan, da imajo dogodki, kakršna sta festivala cvetja in pohodništva, dolgoročne učinke. Z njimi se Bohinj, ki beleži 20-odstotno rast turističnega obiska, promovira kot del TNP. "Goste želimo opozoriti, da imamo naravo, ki smo jo ohranili ljudje, ki tu živimo," je dejal in dodal, da zato vlagajo znatna sredstva v festival cvetja. V letošnji festival in dogodke ob praznovanju 240. obletnice prvega vzpona na Triglav bodo vložili več kot 100.000 evrov.

Hkrati v odnosu do varovanja narave vzgajajo tudi domačine. "Naša generacija mora redefinirati odnos do Triglava, pohodništva in narave," je prepričan Traven. Ob tem je kot posebej pomembne izpostavil urejene odnose z lastniki travnikov in zemljišč, po katerih potekajo različne pohodniške poti in aktivnosti.

"Če želimo, da je turizem vzdržen in je priložnost za to dolino, potem moramo vzpostaviti odnose z lastniki zemljišč," je poudaril Traven, ki meni, da Bohinj na tem področju orje ledino v Sloveniji. Samo domačini, ki bodo nekaj imeli od turizma, bodo namreč z veseljem živeli v turističnem kraju. "Prepričan sem, da bo to delo, ki ni enostavno, v naslednjih letih pokazalo sadove in bo Bohinj služil denar s turizmom in z njim preživel," je sklenil Traven.