c S
Obtoženi v zadevi Hypo bodo s premoženjem lahko razpolagali mesec dni po vročeni odločbi 22.05.2018 15:00 Ljubljana, 22. maja (STA) - Ljubljansko okrožno sodišče, ki je v torek odpravilo začasno zavarovanje premoženja obtoženih v zadevi Hypo, je za STA danes pojasnilo, da bodo obtoženi s premoženjem lahko razpolagali šele, ko bo potekel mesec dni od dneva vročitve odločbe o odpravi zavarovanja pristojnemu davčnemu uradu. Tako namreč določa zakon o kazenskem postopku.

Na sodišču so pojasnili še, da začasnega zavarovanja ni bilo mogoče podaljšati, ker je preteklo maksimalno triletno trajanje začasnega zavarovanja po vložitvi obtožnice, ki je bila vložena 21. maja 2015. Kot je pred časom poročal POP TV, naj naj bi šlo za več kot 10 milijonov evrov začasno zavarovanega premoženja tako na bančnih računih doma in v tujini kot v nepremičninah.

Med obtoženimi sta nekdanja predsednika uprave Hypo Alpe Adria Bank Anton Romih in Božidar Špan, nekdanji generalni direktor Hypo Leasinga Andrej Potočnik in nekdanji direktor Hypo Alpe Adria Consultance Andrej Oblak.

Sojenje v zadevi Hypo se je sicer po več kot 60 opravljenih narokih in zaslišanih več kot 40 pričah marca začelo znova, saj je od zadnje uspešno izvedene obravnave minilo več kot tri mesece.

Obtoženi naj bi banko s posli oškodovali za 22 milijonov evrov, denar pa skrivali v davčnih oazah. Na specializiranem državnem tožilstvu so prepričani, da so obtoženi s skupnim delovanjem storili dve kaznivi dejanji zlorabe položaja, nato pa premoženjsko korist, ki je izvirala iz teh dejanj, naložili v deleže družbe ter z njeno prodajo pridobili 22 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. To naj bi nato preko Liechtensteina in Luksemburga razdelili in s posli oprali premoženjsko korist.