c S
Ptuju evropski denar za ureditev starega pokopališča 22.05.2018 13:55 Ptuj, 22. maja (STA) - Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki upravlja s sredstvi evropskih strukturnih skladov in kohezijskega sklada, je potrdila finančno podporo Mestni občini Ptuj za projekt ureditve Spominskega parka Ptuj. Projekt je vreden 1,2 milijona evrov, Evropski sklad za regionalni razvoj pa bo prispeval dobrih 900.000 evrov.

Kot so danes sporočili iz vladne službe, bo občina v okviru projekta celovito prenovila staro mestno pokopališče.

Revitalizacija degradirane zelene javne površine bo po njihovem prispevala k novi urbani kakovosti območja, v katerem bodo vzpostavili nove, vsebinsko obogatene zelene urbane površine v najstarejšem slovenskem mestu.

Projekt bo prispeval tudi k ohranjanju kulturne dediščine mesta, osveščanju prebivalcev o njenem pomenu in izboljšanju turistične ponudbe mesta. Park bo zaživel tudi z organizacijo kulturnih dogodkov in izobraževalnimi aktivnostmi, še dodajajo.

Dela na starem ptujskem pokopališču sicer že nekaj časa potekajo, končali naj bi jih do poletja. Na občini so sprva načrtovali fazno ureditev parka, zaključek katere bi bil vsako leto odvisen od proračunskih sredstev, ki bi bila na voljo, pa tudi od vsakoletnega spremljanja opuščanja grobov s strani svojcev. V končni fazi so načrtovali odstranitev skoraj tretjine zapuščenih grobov.

Ker so se nato odločili izkoristiti možnosti sofinanciranja investicije z evropskim denarjem, morajo s projektom zaključiti v krajšem času, zato so ga morali prilagoditi trenutnemu stanju, ki ga je nadzirala strokovna komisija za izbor obeležij v spominskem parku. Dela ves čas spremlja tudi civilna iniciativa, ki ji je občina tudi prisluhnila.

Na podlagi zaključnih ugotovitev komisije so izdelali karto s predvidenimi posegi na nagrobnikih, iz katere je razvidno, da bodo ohranili vse nagrobnike, ki jih je še mogoče sanirati, tiste na lokaciji načrtovanih novih poti in ploščadi pa bodo prestavili na najbližjo mogočo lokacijo.