c S
Za problematiko odpadne embalaže potrebna sistemska rešitev 22.05.2018 11:45 Ljubljana, 22. maja (STA) - Okoljsko ministrstvo je napovedalo, da bo za rešitev težav kopičenja odpadne embalaže spremenilo dovoljenja tako, da bodo morale družbe prevzeti vso odpadno embalažo, ki jo zberejo komunale. A to po mnenju družbe Interseroh ne bo zakonito, kot je bilo nezakonito določanje deležev s sklepom vlade. Proti državi bo vložila tudi odškodninsko tožbo.

Upravno sodišče je prejšnji mesec odločilo, da vlada ne more z vsakoletnimi sklepi odločati, kolikšen delež ločeno zbrane odpadne embalaže mora prevzeti katera izmed šestih družb za ravnanje z odpadno embalažo. Enako bo po mnenju Interseroha nezakonita napovedana sprememba okoljevarstvenega dovoljenja, s katero bi to posamezni družbi predpisovalo, da prevzame vso odpadno embalažo, ki jo zberejo komunale, četudi zanjo ne prejme plačila, so danes sporočili iz Interseroha.

V preteklosti jim je Inšpektorat RS za okolje in prostor naložil prevzemanje odpadne embalaže, kar so v Interserohu tudi izvršili. A nato je upravno sodišče vse inšpekcijske odločbe odpravilo kot nezakonite, so opozorili. "Zaradi nezakonitega ravnanja inšpektorata je Interseroh utrpel gospodarsko škodo, zato bo zoper državo vložil odškodninsko tožbo," so napovedali.

Po njihovem mnenju bi moralo ministrstvo za reševanje te problematike zagotoviti celovito ureditev sistema ter ustvariti pogoje za transparentnost. "To pomeni uvedbo merjenja, koliko česa se zbere in koliko česa kdo odpelje, ter predpisov, ki preprečujejo trgovinske ovire, izkrivljanje in omejevanje konkurence. Te spremembe bi prinesle tudi nižje stroške za prebivalstvo," je izpostavila direktorica družbe Interseroh Darja Figelj.

V družbi so ocenili, da brez zakonske podlage, v kateri bi bili opredeljeni deleži in količine odpadne embalaže, s katero je posamezna družba za ravnanje z odpadno embalažo na letni ravni dolžna ravnati, okoljevarstvenega dovoljenja v tem delu ni mogoče spreminjati. Ob tem so poudarili, da je tudi v okoljevarstvenem dovoljenju zapisano, da mora takšna družba prevzemati le takšno količino odpadne embalaže, kot so jo dali na trg njeni zavezanci.