c S
AIK zahteva sklic izredne skupščine Gorenjske banke 22.05.2018 11:05 Ljubljana, 22. maja (STA) - Srbska AIK banka, ki ima v Gorenjski banki 32,47-odstotni delež, je vložila zahtevo za sklic izredne skupščine Gorenjske banke. Na njej želi imenovati tri nove člane nadzornega sveta. S tem bi prehitela Savo brez glasovalnih pravic, ki želi medtem delež v banki prodati svojim upnikom in jim omogočiti vpliv na delovanje banke.

Popolnitev nadzornega sveta je potrebna zato, ker bo članoma Miranu Kalčiču in Gregorju Rovanšku konec avgusta potekel mandat, Domen Trobec pa je iz nadzornega sveta odstopil lani. Ker na dnevnem redu nadzornikov, ki se bodo sestali 24. maja, ni predvidena obravnava sklica skupščine, obstaja "utemeljena bojazen, da zaradi neustreznega vodenja postopka novi člani ne bi bili pravočasno imenovani, kar bi resno ogrozilo poslovanje banke", so danes sporočili iz AIK.

Sava, ki ima v lasti 37,6 odstotka Gorenjske banke, je bila z AIK dogovorjena, da ji proda ta delež, a se to ni zgodilo, ker AIK lastnikom Save v postavljenem roku ni dostavila vseh dokazil za prevzem. Sava sedaj želi te delnice prodati ločitvenim upnikom, med katerimi so njeni največji lastniki. O tem naj bi skupščina Save odločala 22. junija.

To naj bi Sava storila zato, ker je v Gorenjski banki brez glasovalnih pravic. Tako v njej srbska banka dejansko obvladuje toliko glasovalnih pravic, da bi lahko na skupščini Gorenjske banke brez dejanskega prevzema prevzela njen nadzorni svet.

V nadzornem svetu Gorenjske banke so še Aleš Aberšek, Jelena Galić in Matej Podlipnik. Banko po odhodu Andreja Andoljška od aprila vodi David Benedek. A njegovo imenovanje je začasno oz. za največ šest mesecev od nastopa funkcije, torej do konca septembra, so nedavno pojasnili v banki.

Srbska AIK banka je minuli teden od Družbe za upravljanje terjatev bank odkupila 6,8 odstotka banke in s tem delež v njej povečala na 32,47 odstotka. Z nakupom delnic bo nadaljevala, ko bodo izpolnjeni vsi zakonski pogoji za dodatno pridobivanje delnic.

Banka Slovenije zaenkrat AIK dovoljuje lastništvo v Gorenjski banki v višini med 20 in 33 odstotki. Medtem naj bi po navedbah Dela znova dobila zeleno luč srbske centralne banke. Ima tudi dovoljenje agencije za varstvo konkurence. A ker decembra lani po objavi prevzemne namere ni objavila prevzemne ponudbe, mora na novo objavo prevzema počakati leto dni.