c S
Sberbank turško podružnico prodala v Združene arabske emirate 22.05.2018 11:01 Moskva/Istanbul, 22. maja (STA) - Ruska banka Sberbank bo svojo turško podružnico Denizbank, ki je njena največja podružnica na tujem in peta največja banka v Turčiji, prodala banki Emirates NBD iz Združenih arabskih emiratov za 14,6 milijarde turških lir (trenutno 2,7 milijarde evrov), so danes sporočili iz Sberbank in Emirates NBD.

Glavni izvršni direktor Sberbank German Gref je odločitev za prodajo pojasnil s spremembo strategije delovanja Sberbank na tujem. "Prodaja Denizbank nam bo omogočila osredotočanje na nadaljnji razvoj ekosistema Sberbank," je dejal Gref.

Sberbank je Denizbank kupila od francosko-belgijske bančne skupine Dexia leta 2012 kot del prizadevanj za mednarodno širitev, ki pa so jo omejile sankcije proti Rusiji po njeni priključitvi Krima, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sberbank je za Denizbank odštela 6,5 milijarde turških lir, kar je bilo takrat okoli 2,8 milijarde evrov.

Emirates NBD bo s prevzemom okrepila svoj položaj na Bližnjem vzhodu, v Severni Afriki in Turčiji, je dejal podpredsednik Hischam Abdulah al Kasim. Posel, ki ga morajo odobriti še organi v Rusiji, Turčiji in Združenih arabskih emiratih, naj bi bil zaključen v letošnjem letu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.