c S
Nafta dražja 22.05.2018 08:45 Singapur, 22. maja (STA) - Cene nafte danes nadaljujejo rast. Zvišanje cen je po navedbah analitikov posledica političnega dogajanja v pomembni proizvajalki nafte Venezueli, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Severnomorska nafta brent, ki bo dobavljena julija, se je do popoldneva po azijskem času podražila za 20 centov na 79,42 dolarja za 159-litrski sod. Cena teksaške lahke nafte za dobavo v juniju se je zvišala za 25 centov na 72,49 dolarja.

V Venezueli, ki je v hudi gospodarski krizi, je na volitvah zmagal dosedanji predsednik Nicolas Maduro. Opozicija ter tudi ZDA govorijo o prevarantskih volitvah, ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek tudi izdal izvršni ukaz, s katerim je ameriškim podjetjem prepovedal sodelovanje v finančnih transakcijah z vlado Venezuele, ki skuša po podatkih ZDA razprodajati državno premoženje. Trump je sporočil, da je s potezo režimu "onemogočil likvidacijo premoženja, ki je v lasti venezuelskega ljudstva".

Ukrep med drugim velja za naftno družbo Petroleos de Venezuela, poroča dpa. Izvoz nafte iz Venezuele se je ob gospodarski krizi države že prej upadel, sedanje dogajanje pa bi lahko dobavo nafte iz te države še dodatno zmanjšalo. Manjša dobava nafte na trgu podpira rast cen; nafta brent se je od sredine marca podražila že za več kot 20 odstotkov.