c S
Sodišče odpravilo začasno zavarovanje premoženja obtoženih v zadevi Hypo 22.05.2018 07:24 Ljubljana, 21. maja (STA) - Ljubljansko okrožno sodišče je danes odpravilo začasno zavarovanje premoženja obtoženih v zadevi Hypo, je potrdil odvetnik Blaž Kovačič Mlinar. Sodnik Srečko Škerbec je moral odpraviti začasno zavarovanje premoženja, ker so minila tri leta od vložitve obtožnice, sojenje, ki je pred časom steklo od začetka, pa še ni končano.

Sojenje v zadevi Hypo se je po več kot 60 opravljenih narokih in zaslišanih več kot 40 pričah marca začelo znova, saj je od zadnje uspešno izvedene obravnave minilo več kot tri mesece.

Medtem pa so potekla tudi tri leta od vložitve obtožnice, zato lahko obtoženi znova razpolagajo s premoženjem, ki je bilo pred leti zavarovano. Kot je pred časom poročal POP TV, naj naj bi šlo za več kot 10 milijonov evrov premoženja tako na bančnih računih doma in v tujini kot v nepremičninah.

Sojenje se je začelo jeseni 2015, ko je na predobravnavnem naroku krivdo v zameno za leto in pol pogojne zaporne kazni priznala le nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, četverica preostalih obtoženih pa krivde ne priznava.

Dosedanji sodni postopek je sicer pokazal, da je sodišče že v sodni preiskavi naredilo veliko napako, saj zaposleni v luksemburški odvetniški pisarni pred zaslišanjem niso bili ustrezno podučeni o svojih pravicah. Ti dokazi so bili zato izločeni iz spisa.

Obtoženi naj bi banko s posli oškodovali za 22 milijonov evrov, denar pa skrivali v davčnih oazah. Na specializiranem državnem tožilstvu so prepričani, da so obtoženi s skupnim delovanjem storili dve kaznivi dejanji zlorabe položaja, nato pa premoženjsko korist, ki je izvirala iz teh dejanj, naložili v deleže družbe ter z njeno prodajo pridobili 22 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. To naj bi nato preko Liechtensteina in Luksemburga razdelili in s posli oprali premoženjsko korist.