c S
Sberbank ponujajo zamenjavo delnic Mercatorja za delež v novem Agrokorju 22.05.2018 07:26 Zagreb, 21. maja (STA) - Izredni pooblaščenec hrvaške vlade Fabris Peruško je napovedal, da bodo do konca tedna objavili predlog poravnave, medtem pa hrvaški mediji ugibajo o možnih scenarijih usode koncerna. Največji upnici, ruski Sberbank, bodo ponudili delež v prestrukturiranem koncernu Agrokor kot zamenjavo za delnice Mercatorja, danes poroča Večernji list.

Sberbank ima v Mercatorju 18,53-odstotni delež, potem ko je banka delnice zasegla Ivici Todoriću. V poravnavi bi lahko po navedbah zagrebškega časnika ta delež prevzel Agrokor, ki naj bi imel nato v Mercatorju okoli 80-odstotni delež, ruska banka pa bi okrepila svoj lastniški delež v novem koncernu.

Kolikšen lastniški delež v novem koncernu ponujajo Sberbank, ni znano. Svetovalci izredne uprave so sicer ravno Mercator ocenili kot najvrednejše podjetje znotraj Agrokorja. Vrednost Mercatorja je ocenjena na med 763 milijonov in 1,5 milijarde evrov, a je za upnike vrednost približno 430 milijonov evrov, piše časnik.

Po predlagani formuli preoblikovanja dolgov koncerna v lastniške deleže lahko Sberbank in druga ruska upnica VTB banka, ki skupaj terjata 1,4 milijard evrov, računata na 44 odstotkov Agrokorja. Dodatni delež po zamenjavi delnic Mercatorja bi lahko po navedbah časnika pomenil veliko za lastniško strukturo novega koncerna.

Peruško je Sberbank ponudil tudi sodelovanje pri posojilu roll-up z 80 milijoni evrov. Glede na to, da se bo potem del terjatev preoblikoval v posojilo, bi se v tem primeru zmanjšal tudi delež Sberbank, ki bi ga ta dobila za delež v Mercatorju.

Medtem pa se po neuradnih informacijah zapletajo dogovori o poravnavi, ker naj bi bili dobavitelji jezni na izredno upravo, ki poskuša s posebnimi dogovori pridobiti nezadovoljne upnike, med katerimi so družbe Adris, Agram in Franck, ki na različne načine ovirajo poravnavo.

Peruško je v nedeljo na izredni novinarski konferenci na sedežu Agrokorja v Zagrebu ostro napadel družbo Franck, češ da ustvarja okolje, v katerem so vsi upniki koncerna njegovi talci. Poudaril je, da je Franck v času, ko je koncern vodil Todorić, posloval "bolj kot Agrokorjeva banka kot pa proizvajalec kave".

Zagrebška družba Franck je poleg prodaje blaga na Konzumovih policah Agrokorju posojal denar v obliki menic. Glede na predlog poravnave bo eden večjih poražencev, saj izredna uprava tovrstnih finančnih terjatev ne priznava.

Finančne terjatve Francka naj bi dosegle skoraj 60 milijonov evrov, izredna uprava pa je za Franckovo blago priznala 9,3 milijona evrov terjatev. Kot je v nedeljo dejala Peruškova namestnica Irena Weber, so Francku poplačali 73 odstotkov terjatev za blago, kar je več od povprečja vseh upnikov.

V boju za svoje interese je Franck proti koncernu sprožil pravosodne postopke, vztraja pa tudi pri imenovanju rednega sveta upnikov. V Francku trdijo, da imajo pooblastilo podobnih finančnih upnikov, da jih predstavljajo v rednem svetu upnikov.

Peruško je v nedeljo ponovil, da bo poravnavo sprejel začasni svet upnikov, ker ni časa, da bi oblikovali redni svet. Meni, da skuša Franck na vsak način zrušiti pogodbo o poravnavi, ki jo morajo sprejeti do 10. julija. Weberjeva je napovedala, da bodo nadaljevali pogajanja tudi s Franckom.

Medtem je zagrebško višje sodišče za gospodarske zadeve zavrnilo skoraj vse pritožbe na odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je pred kratkim potrdilo odločitev izredne uprave Agrokorja o nepriznanih terjatvah. Z višjega sodišča so danes še sporočili, da so tožnike napotili na pravdni postopek.

Obravnavali so skoraj 90 pritožb, delno pa so sprejeli dve, med katerimi je tudi Franckova pritožba. V primeru Francka so spremenili prvostopenjsko odločitev in potrdili, da ima Franck pogojno terjatev do Konzuma v višini 337 milijonov kun (45,5 milijonov evrov). Gre za terjatve, ki še niso nastale, a bodo, če bo upnik plačal terjatve posojilodajalcu, je pojasnilo sodišče.