c S
Ministri EU o trgovinskih odnosih z ZDA 22.05.2018 07:40 Bruselj, 22. maja (STA) - Ministri EU, pristojni za trgovino, bodo danes v Bruslju razpravljali o trgovinskih odnosih z ZDA, zlasti o vprašanju ameriških uvoznih carin na jeklo in aluminij. Podlaga za razpravo bodo smernice voditeljev članic unije, ki so se minuli teden v Sofiji dogovorili o ponudbi ZDA v zameno za stalno izvzetje unije iz teh carin.

Ameriški predsednik Donald Trump je marca unijo izvzel iz zvišanih uvoznih carin na jeklo in aluminij, a le do začetka maja, nato je izvzetje podaljšal še za en mesec. V pričakovanju izteka tega roka so se voditelji unije v Sofiji pod pogojem, da v Washingtonu "umaknejo Damoklejev meč, ki vidi uniji nad glavo", dogovorili o ponudbi ZDA.

Ta ponudba vključuje pogovore o zmanjšanju uvoznih carin na nekatere industrijske proizvode, tudi avtomobile, in o odprtju javnega naročanja, o krepitvi sodelovanja na področju utekočinjenega zemeljskega plina, s katerim Evropo sedaj v glavnem oskrbuje Rusija, o reformi Svetovne trgovinske organizacije (WTO) ter o sodelovanju regulatorjev.

Poleg tega bodo ministri danes na zasedanju, na katerem bo Slovenijo zastopal veleposlanik pri EU Janez Lenarčič, predvidoma dosegli dogovor za začetek pogajanj o prostotrgovinskih sporazumih z Avstralijo in Novo Zelandijo ter sklepe o novi arhitekturi trgovinskih sporazumov. Razpravljali pa bodo tudi o izzivih multilateralnega trgovinskega sistema.