c S
Na Gomilskem danes podrobneje o investiciji v največjo žago v Sloveniji 22.05.2018 07:40 Braslovče, 22. maja (STA) - Predstavniki škotskega družinskega podjetja BSW, ki bo predvidoma septembra na Gomilskem začelo z gradnjo največje žage v Sloveniji, bodo skupaj z lokalnimi predstavniki danes projekt podrobneje predstavili. Predstavitve 40-milijonske investicije se bodo po pričakovanjih udeležili tudi drugi gospodarstveniki in vladni predstavniki.

Na novinarski konferenci v prostorih Lesnopredelovalnega centra Gomilsko bodo med drugim spregovorili predsednik upravnega odbora BSW Martin Gale, glavni izvršni direktor družbe Tony Hackney in izvršni direktor za komercialo Alex Brownlie. Predstavili bodo obseg in pomen projekta, zlasti revitalizacije proizvodnega kompleksa v Braslovčah, so sporočili iz družbe.

Dogodka se bosta med drugim udeležila tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan ter generalni direktor direktorata za lesarstvo Jože Prikeržnik.

Nova žaga bo po navedbah BSW manj hrupna, struktura vsakega hloda naj bi se določila z rentgenskim skenerjem, izkoriščenost naj bi znašala 95 odstotkov. BSW načrtuje tudi, da bi na trg prišle dodatne količine lesa iz gozdov v lasti zasebnikov, ki se ne izkoriščajo dovolj.

Napovedanemu prihodu Škotov nasprotujejo slovenski žagarji, združeni v sekcijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Prepričani so, da bodo zaradi tega izgubili delo številni manjši žagarji v Sloveniji. Kot je v ponedeljek na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril predsednik OZS Branko Meh, se zavzemajo tudi za zajezitev izvoza hlodovine.