c S
SŽ želijo potovanja z vlaki spodbuditi z različnimi ugodnostmi 21.05.2018 14:15 Ljubljana, 21. maja (STA) - Slovenske železnice (SŽ) bodo konec meseca oz. ob začetku naslednjega v ponudbo uvedle številne ugodnosti za potnike, s čimer želijo spodbuditi večjo rabo javnega prevoza. Med drugim potnikom ne bo več treba doplačati vozovnice na vlakih višjega razreda. Znižale se bodo tudi cene letnih vozovnic, upokojencem pa bo namenjena letna vozovnica Zlatka.

Direktor SŽ-Potniški promet Boštjan Koren je na današnji novinarski konferenci izrazil prepričanje, da bodo spremembe, ki jih bodo uvedli v ponudbo, povečale rabo železniškega prometa v Sloveniji. Spomnil je, da so SŽ že podpisale pogodbo za nakup novih 26 vlakovnih motornih garnitur.

"To je bistven preboj na področju javnega potniškega prometa v Sloveniji in je dobra podlaga za začetek uresničevanja naše strategije," je poudaril. Na podlagi strategije nameravajo na SŽ do leta 2031 posodobiti potniški promet, ne samo z novimi vlaki, ampak tudi s sodobno storitvijo, katere cilje je letno prepeljati okoli 22 milijonov letno. "Danes jih prepeljemo okoli 14 milijonov," je dodal Koren.

Drugi projekt, ki bo po Korenovih besedah v realiziran še letos, bo možnost nakupa vozovnice prek spleta in na druge sodobne načine. V nadaljevanju bodo na postajah postaviti tudi kartomate. Tretji večji projekt, ki ga razvijajo skupaj z ministrstvom za infrastrukturo, pa je integracija javnega potniškega prometa. Integrirano vozovnico so, kot je spomnil Koren, že vpeljali za študente in dijake, že letos pa pričakujejo, da jo bodo vpeljali za vso populacijo.

Korenov pomočnik Miloš Rovšnik je dodal, da želijo poleg omenjenih novostih, ponudbo popestriti tudi z ugodnostmi za potnike. Prva novost se nanaša na zveste potnike, tiste, ki na primer vsak dan z vlakom potujejo na delo, je izpostavil.

Gre za mesečne, polletne ali letne vozovnice. Doslej je veljalo, da je treba za potovanja višjega razreda, kot so IC, EC, MV in ICS, doplačati vozovnico, saj je bila cena teh okoli 15 odstotkov višja. Nova ponudba pomeni, da obstoječe abonentske vozovnice, ki sicer veljajo za potniški vlak, veljajo tudi na vseh ostalih.

"Potniki, ki potujejo na daljših relacijah, in se denimo vozijo iz Celja, Kopra, Maribora v Ljubljano z vlaki intercity, se jim bo mesečna vozovnica pocenila za okoli 15 odstotkov," je pojasnil Rovšnik.

Po njegovih besedah želijo spodbuditi tudi potnike, ki kupujejo ali želijo kupiti letne vozovnice. "Letna vozovnica je doslej pomenila 10 mesečnih, bo po novem pomenila osem mesečnih. Polletna pa bo temu primerno pol cenejša," je pojasnil. Na ta način SŽ sledijo podobnemu trendu, ki ga poznajo v Evropi in spodbuja k uporabi javnih prevoznih sredstev.

S 1. junijem se spremembe obetajo tudi na področju izletniških potovanj ob vikendih in praznikih. SŽ bodo tako uvedle vozovnico Izletka, ki bo stala 15 evrov, v roku petih dni pa se bodo lahko potniki z njo vozili neomejeno po celi Sloveniji. Za otroke med 6. in 12. letom bo cena omenjene vozovnice stala 7,50 evra.

Uvedli bodo tudi Izletke za družine, ki bo stala 30 evrov in bo ob sobotah, nedeljah in praznikih omogočala potovanja po Sloveniji. Takšno potovanje za 30 evrov bodo lahko izkoristile tudi skupine do 10 ljudi. Odvisno, koliko ljudi je vpisanih na družinski izkaznici, je pojasnil Rovšnik.

Starejšim nad 65 let pa bo od 21. maja dalje namenjena Zlatka. Ta bo stala 299 evrov, starejšim pa bo omogočila neomejeno število potovanj z vsemi vlaki na vseh relacijah po Sloveniji. Če to vozovnico kupita dva hkrati, bosta skupaj zanjo odštela 499 evrov. "Mi smo prepričani, da bodo te ponudbe še spodbudile večji interes za potovanja z vlaki," je sklenil Rovšnik.