c S
SBI TOP ta teden ob obsežnem prometu z rastjo 19.05.2018 09:58 Ljubljana, 18. maja (STA) - Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP na Ljubljanski borzi je v tem trgovalnem tednu pridobil 1,39 odstotka in se oblikoval pri 896,10 evra. Med delnicami indeksa so se na tedenski ravni najbolj podražile delnice Intereurope, najbolj pocenile pa delnice KD Group. Vlagatelji so sklenili za skupno 23,89 milijona evrov poslov.

Najprometnejše so bile ta teden delnice Gorenja (10,97 milijona evrov), sledile so delnice Cinkarne Celje (2,47 milijona evrov) in Telekoma Slovenije (1,51 milijona evrov).

Delnice Intereurope so ta teden pridobile 10,58 odstotka in se oblikovale pri 2,30 evra. V prvem letošnjem četrtletju je skupina Intereuropa ustvarila 1,3 milijona evrov čistega dobička, kar je za 49 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani ter za 121 odstotkov nad načrtovanim. Prihodke od prodaje so na letni ravni povečali za 10 odstotkov na 38,8 milijona evrov, s tem pa za pet odstotkov presegli načrte.

Uprava družbe Intereuropa bo delničarjem na skupščini 22. junija predlagala, da bilančni dobiček družbe v višini 3,85 milijona evrov ostane v celoti nerazporejen. Kot so pojasnili v sklicu skupščine, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze, je namen takšne odločitve ohranjanje finančne stabilnosti.

Delnice Gorenja so na tedenski ravni zrasle za 6,33 odstotka na 11,75 evra. Iz kitajske skupine Hisense, ki jo je po oddaji zavezujoče prevzemne ponudbe Gorenje izbralo za prihodnjega strateškega partnerja, so v ponedeljkovem sporočilu za javnost obljubili razvoj slovenskega podjetja. Spoštovali bodo načela zvestobe in integritete, pospešili razvoj Gorenja in ohranjali stabilnost delovnih mest, so napovedali.

V stranki Levica pa so se v sredo zavzeli za ustavitev morebitnega prevzema Gorenja s strani družbe Hisense. Strankin kandidat na državnozborskih volitvah Goran Lukić je pozval Kapitalsko družbo, ki ima kot največji posamični lastnik v lasti dobrih 16 odstotkov Gorenja, naj svojega deleža Kitajcem ne proda.

Precej so ta teden pridobile tudi delnice Cinkarne Celje, ki so se podražile za 5,75 odstotka na 239 evrov, in delnice Pozavarovalnice Sava, ki so se podražile za 5,03 odstotka na 18,80 evra. Cinkarna Celje je v prvem četrtletju ustvarila 52,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 17 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in pet odstotkov nad načrti. Tudi čisti dobiček je višji od načrtovanih 8,1 milijona evrov. Bilo ga je za 13 milijonov evrov, kar na letni ravni predstavlja 86-odstotno rast.

Po rasti so na tedenski ravni sledile delnice Telekoma Slovenije, ki so pridobile 3,21 odstotka in se oblikovale pri 90 evrih. Zavarovalnica Triglav je zrasla za 2,38 odstotka na 34,40 evra. Skupina Triglav je v letošnjem prvem četrtletju obračunala skupaj 293 milijonov evrov bruto premij, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Dobiček pred obdavčitvijo je porasel za osem odstotkov na 27,5 milijona evrov, čisti dobiček pa za pet odstotkov na 23,3 milijona evrov.

Podražile so se tudi delnice Luke Koper, in sicer za 1,97 odstotka na 31 evrov, cena Petrolovih delnic pa se je zvišala za 1,13 odstotka na 357 evrov. Skupina Petrol je v prvem četrtletju letos predvsem zaradi dražje nafte čiste prihodke od prodaje povečala za šest odstotkov na 1,2 milijarde evrov. Čisti dobiček je znašal 17,9 milijona evrov in je bil za 11 odstotkov višji od primerljivega lanskega.

Slabši rezultat so na drugi strani zabeležile delnice KD Group, ki so na tedenski ravni izgubile 10,10 odstotka in sklenile pri 9,35 evra. KD Group, ki prodaja zavarovalnico Adriatic Slovenica, je minuli petek z družbo Generali CEE, ki je del italijanske zavarovalniške skupine Generali Group, sklenila dogovor o ekskluzivnosti pogajanj za prodajo. Ni pa nobenega zagotovila, da bo prodajna pogodba sklenjena.

Pocenile so se še delnice Uniorja (-5,88 odstotka na 16 evrov) in Krke (-2,34 odstotka na 58,40 evra).