c S
Za oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo Stara Gora zbrali 260.000 evrov 20.05.2018 09:44 Nova Gorica, 19. maja (STA) - Fundacija Vrabček upanja je s šempetrsko bolnišnico ta teden podpisala dogovor o prenosu 200.000 evrov zbranih sredstev za oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo šempetrske bolnišnice v Stari Gori, so sporočili iz fundacije. Od ustanovitve leta 2009 je fundacija s pomočjo različnih donatorjev skupaj za oddelek zbrala 260.000 evrov.

Predsednica fundacije Darja Povšič Peršolja in direktorica šempetrske bolnice Nataša Fikfak sta tako podpisali dogovor, s katerim so denar prenesli na transakcijski račun bolnišnice, ki se zavezuje, da bo zbrana sredstva uporabila izključno za opremo novega oddelka v Stari gori, ob tem pa fundacijo sproti obveščala o namenski uporabi sredstev.

Člani upravnega odbora fundacije so ponosni na tokrat prenesenih 200.000 evrov, ob tem pa je predsednica fundacije poudarila, da je bilo za oddelek v Stari Gori tako v vseh letih skupaj namenjeno dobrih 260.000 evrov. Z že porabljenimi sredstvi so kupili nekatero nujno potrebno opremo za oddelek, za lažje delo in predvsem lažjo rehabilitacijo otrok.

Fundacija je s podpisom dogovora zaključila svoje poslanstvo, namenjeno izključno pomoči oddelku v Stari gori. Upravni odbor fundacije namerava dopolniti oz. razširiti dejavnost. Dejstvo pa je, da bodo še naprej delovali v dobrobit skupnosti in poskušali po svojih najboljših močeh ustvarjati lepši jutri tistih, ki pomoč potrebujejo.

Dogodek ob podpisu dogovora predstavlja pomemben mejnik tudi za ustanovitelja fundacije, družbo Contall, ki prav letos obeležuje 25 let svojega delovanja in je ves ta čas bdela nad delovanjem fundacije ter skrbela za vso potrebno koordinacijo dobrodelnih akcij, med drugim pa je skupaj s svojimi poslovnimi partnerji vsako leto donirala fundaciji sredstva od vsakega izdanega računa. Prav za ta projekt je Contall leta 2016 tudi prejel nagrado Horus od Inštituta za razvoj družbene odgovornosti.

V Stari Gori so v začetku meseca sicer položili temeljni kamen za začetek dolgo pričakovane in načrtovane gradnje bolnišničnega oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo. Gradili ga bodo v dveh fazah, prva je vredna 4,5 milijona evrov, celotna novogradnja pa sedem milijonov evrov. Načrtovano je, da bodo objekt zgradili v 17 mesecih po uvedbi v delo.

Oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo šempetrske bolnišnice v Stari Gori je prve otroke sprejel leta 1952, takrat zaradi posledic po preboleli otroški paralizi. Pozneje so bili otroci nameščeni v štirih paviljonih, zgrajenih v letih med 1972 in 1982. Paviljone so nazadnje adaptirali v letih 2000-2001. Zaradi slabih sanitarno-zdravstvenih pogojev je bil opravljen izredni inšpekcijski nadzor, njegova posledica pa je odločitev o gradnji novih prostorov oddelka.