c S
Grški parlament žogico glede Novartisovega podkupovanja politikov vrača sodstvu 21.05.2018 07:17 Atene, 19. maja (STA) - Tri mesece po tem, ko je grški parlament ustanovil komisijo, ki naj bi preiskala navedbe, da je več vplivnih politikov od švicarskega farmacevtskega velikana Novartis prejelo podkupnino, je ta delo končala brez sklepov. Ocenila je, da za preiskovanje sumov tovrstnih kaznivih dejanj ni pristojna, in zadevo predala sodni oblasti.

Člani iz vrst vladajoče leve koalicije so ocenili, da parlamentarna komisija ni pristojna za preiskovanje sumov podkupovanja in pranja denarja, zato so primere v preiskavo prepustili sodiščem, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na grško nacionalno agencijo ANA.

Parlament je komisijo februarja ustanovil po tistem, ko je grški premier Aleksis Cipras v nagovoru poslancem poudaril, da različni podatki kažejo, kako je Novartis, pod katerega spada tudi slovenski Lek, tisočem zdravnikom plačeval, da so predpisovali njihova zdravila, sodeloval v manipuliranju s cenami svojih izdelkov in pral denar prek medicinskih kongresov "vprašljivega slovesa".

Podkupoval pa naj bi tudi vplivne politike, med njimi več nekdanjih ministrov, na ta način pa naj bi si zagotovil prevladujoč položaj na grškem trgu zdravil. Zaradi ščitenje položaja švicarskega velikana naj bi bile grške javne finance prikrajšane za okoli tri milijarde evrov.

Očitkov o podkupovanju so bili med drugim deležni nekdanji premier Antonis Samaras, nekdanji finančni minister Janis Sturnaras ter celo trenutni evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos, ki je med letoma 2006 in 2009 vodil ministrstvo za zdravje.

Vsi osumljeni so zanikali očitke in nekateri celo sami zahtevali preiskavo, da bi si oprali ime. Nekateri, med njimi Avramopulos, so že vložil tudi tožbe zaradi klevetanja.

Kritiki vlade so Ciprasu očitali, da je želel s preiskavo, ki naj bi temeljila na lažnih informacijah, preusmeriti pozornost od resničnih težav, kot so še vedno zaostrene gospodarske razmere in aktualna zunanjepolitična vprašanja. Menijo tudi, da za obtožbe preprosto ni dovolj trdnih dokazov. Ti sicer med drugim temeljijo na navedbah prič, ki so v preiskavi pod vodstvom ZDA trenutno pod posebno zaščito.

Če se bodo očitki izkazali za resnične, to sicer ne bo prvi tak primer za Novartis, ki z grškimi oblastmi v zadevi sodeluje. V preteklosti je s poravnavami že reševal primere korupcije v ZDA, na Kitajskem in v Južni Koreji.