c S
Komisija poziva k hitrejšemu napredku pri digitalizaciji 18.05.2018 15:13 Bruselj, 18. maja (STA) - Evropska komisija države članice poziva, naj hitreje napredujejo pri digitalizaciji. Od leta 2016 do leta 2017 je sicer opaziti napredek, a druge regije po svetu napredujejo še hitreje, so danes sporočili v Bruslju. Slovenija je na letošnji lestvici digitalnega gospodarstva in družbe prehitela dve državi in je na 15. mestu.

Evropska komisija vsako leto objavi podatke o napredku, ki so ga države članice EU dosegle pri digitalizaciji. Poročilo združuje kvantitativne podatke iz indeksa digitalnega gospodarstva in družbe (DESI) s kvalitativnimi informacijami o politikah posamezne države.

V danes objavljenem poročilu prvo mesto med 28 državami članicami zaseda Danska, sledijo Finska, Švedska in Nizozemska. Nato se zvrstijo Luksemburg, Belgija, Velika Britanija, Irska, Estonija ter Avstrija. Na enajstem mestu sledi Nemčija. Na zadnji mesti je komisija uvrstila Romunijo in Bolgarijo.

Slovenija je v zadnjem letu dni znatno napredovala pri uporabi internetnih storitev in opravljenih digitalnih javnih storitvah ter ostaja nad povprečjem EU pri vključevanju digitalne tehnologije. Ravni človeškega kapitala so stabilne. Vendar povezljivost ostaja pod povprečjem EU. Poročilo tudi ugotavlja, da uvedba in razširjenost hitre in mobilne širokopasovne povezave v Sloveniji napredujeta počasneje, kot je bilo načrtovano.

Glede celotne EU pa je komisija zapisala, da EU postaja vse bolj digitalna. Vendar pa je napredek premajhen, da bi Evropa dohitela vodilne države na tem področju, ter da bi se zmanjšale razlike med državami članicami EU, je dodala.

Komisija je zato pozvala k hitremu dokončanju enotnega digitalnega trga, njen podpredsednik Andrus Ansip pa je v Bruslju tudi dejal, da je treba povečati naložbe v digitalno gospodarstvo in družbo.