c S
Kitajska naj bi ZDA ponudila zmanjšanja trgovinskega presežka za 200 milijard na leto 18.05.2018 08:54 Washington, 18. maja (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump se je v četrtek fotografiral z namestnikom kitajskega premierja Liujem Hejem, ameriški mediji pa poročajo, da naj bi Kitajec ponudil zmanjšanje njihovega trgovinskega presežka z ZDA za 200 milijard dolarjev na leto. Ni jasno, ali je Trump to sprejel.

ZDA so imele lani s Kitajsko 375 milijard dolarjev trgovinskega primanjkljaja, Trump pa je pred fotografiranjem s Hejem trdil, da ga imajo za 500 milijard. Izrazil je tudi dvom, da bodo trgovinska pogajanja s Kitajsko uspešna, ker je Kitajska postala zelo razvajena, ker je vedno dobila 100 odstotkov tega, kar je želela od ZDA, česar on sedaj ne bo več dovolil.

Napihovanju navkljub je Trump pred dnevi presenetil svet z izjavo, da želi pomagati kitajskemu telekomunikacijskemu podjetju ZTE pri poslovanju na ameriškem trgu, potem ko je njegova vlada proti istemu podjetju uvedla sankcije v obliki prepovedi nakupov materialov v ZDA. Menda zaradi kršenja sankcij proti Iranu in Severni Koreji.

Trumpa sedaj po lastnih besedah skrbi izguba delovnih mest na Kitajskem in bo zaradi prijateljevanja s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom zadeve uredil. Urediti jih mora, ker jih je sam zapletel z uvedbo višjih carin na uvoz jekla in aluminija iz Kitajske, zaradi česar je Kitajska ustavila uvoz kmetijskih pridelkov iz ZDA.

V četrtek je v Washingtonu sicer potekal drugi krog trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko, potem ko se v prvem krogu pred kratkim na Kitajskem niso uspeli nič dogovoriti, ameriški mediji pa poročajo, da sta se poleg vsega še ostro spričkala minister za finance Steve Mnuchin in Trumpov gospodarski svetovalec Peter Navarro.

Trgovinska pogajanja vodi Mnuchin, Navarro pa naj bi bil ljubosumen, ker ni bil na sestanku s Hejem za zaprtimi vrati v Pekingu. Bela hiša je v četrtek sporočila, da so Trumpovi uradniki Kitajcem prenesli jasno sporočilo, da si želijo poštenih trgovinskih odnosov.

Kitajcem se, kot kaže, zdi, da lahko Američane pomirijo s ponudbo zmanjšanja presežka za 200 milijard dolarjev na leto, kar pa ne bi smelo trajati dolgo časa, sicer bo presežek hitro spremenjen v primanjkljaj. Trgovinska pogajanja se bodo nadaljevala še danes.