c S
Nekdanji direktorici soboškega Fursa štiri mesece pogojne kazni 18.05.2018 08:37 Ptuj, 18. maja (STA) - Tudi na ponovljenem sojenju je ptujsko sodišče nekdanjo direktorico soboške finančne uprave Vlasto Temlin, ki naj bi leta 2012 takratnemu prvoligašu Mura 05 pomagala do ponarejenega davčnega potrdila, obsodilo na štiri mesece pogojne kazni. A zadeva je tik pred zastaranjem.

Višje sodišče v Mariboru je namreč v začetku leta razveljavilo prvostopenjsko obsodbo Temlinove in nekdanjega direktorja Mure 05 Miroslava Topića, ki so ju 1. junija lani na ptujskem okrožnem sodišču obsodili na štirimesečno pogojno zaporno kazen. Zadevo so vrnili v ponovno obravnavo.

Temlinovo so pred dobrim letom na prvi stopnji obsodili zaradi usmerjanja izdaje potrdila nogometnemu klubu v maju 2012, Topića pa zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju. Višji sodniki so po pritožbi zagovornikov obeh obsojenih, Igorja Vinčeca in Mirana Žilavca, razveljavili sodbo prvostopenjskega sodišča zaradi bistvene kršitve določb kazenskega postopka in ga vrnili v ponovno obravnavo.

Soboški urad je maja 2012 izdal davčno potrdilo, da so bili plačani vsi prispevki in davki nogometnega kluba, in sicer z datumom 14. maj 2012, čeprav so bili dejansko poravnani šele 29. maja istega leta. Tožilstvo je zato za oba zahtevalo po pet mesecev pogojne kazni.

Temlinovo so s položaja direktorice urada razrešili novembra 2016, ko je bila proti njej vložena obtožnica. V njej ji je tožilec očital, da naj bi bila 29. maja 2012 usmerjala izdajo ponarejenega potrdila in ga le ustno usklajevala z navodili podrejenim.

Po navedbah današnjega Dnevnika je tožilec Zdravko Limavšek v obtožnico med drugim zapisal, da je Temlinova presegla svoje pravice z zlorabo položaja, ko je 29. maja 2012 usmerjala izdajo ponarejenega davčnega potrdila Muri 05. "Obtoženka je ves postopek izdaje antidatiranega dokumenta spremljala in koordinirala." Furs je pod takratnim vodstvom Temlinove Muri 05 izdal potrdilo o plačanih prispevkih 14. maja, vse prispevke pa je takratni prvoligaš poplačal šele 29. maja.

Ptujska sodnica Katja Kolarič, ki je zadevo razsojala tudi prvič, je prvo obravnavo ponovnega sojenja razpisala 10. maja. Po poročanju Dnevnika se je sojenje sicer hitro odvilo, a bo zadeva skoraj gotovo zastarala. Ko je namreč na četrtkovem naroku sodnica napovedala obrazložitev sodbe, so Temlinova, Topić in njuna zagovornika vstali ter zapustili dvorano. S tem so sodnici onemogočili, da bi jim vročila obsodilni dokument že v sodni dvorani, piše Dnevnik.

Sodnica bo morala zdaj sodbo poslati po pošti, odvetnika pa se bosta na razsodbo zagotovo spet pritožila. S tem je po navedbah časnika praktično že povsem jasno, da sta zagovornika z odhodom iz dvorane Temlinovi in Topiću pravzaprav odločilno pomagala pri tem, da na koncu ne bosta obsojena, saj bo zadeva že 29. maja zastarala.